Nieuws

Aanscherpen MPG-norm voor duurzaam, circulair bouwen

Soesterhof, waar duurzaam bouwen al de norm is

Amersfoort heeft grote ambities als het gaat om duurzaam en circulair bouwen, zoals ook is vastgelegd in het deelakkoord duurzaamheid. De raad ging gisteravond unaniem akkoord met het verlagen van de MPG-norm (MilieuPrestatie Gebouwen). Hiermee maken we dit concreet en laten we zien dat we hierin als gemeente voorop durven lopen.

Lees verder

Alleen roetpieten bij Sint intocht

Gisteren kwam het nieuws naar buiten: vanaf dit jaar alleen nog roetveegpieten bij de centrale intocht van Sinterklaas in Amersfoort. Een langgekoesterde wens die wij ook in ons verkiezingsprogramma opnamen. Vorig jaar namen we het initiatief voor een ronde met de comités en we zijn uiterst verheugd dat deze stap naar een inclusief feest voor alle kinderen in de stad nu is gezet en op veel bijval kan rekenen.

Astrid Janssen: overwegingen en zoektocht biomassacentrales

Astrid Janssen

'Ze heeft getekend bij het kruisje', stond in de tweet. Het ging over biomassacentrales. De tweet raakte me, omdat er achteloosheid uit sprak, desinteresse. Dus ik belde de twitteraar in kwestie en we hadden een goed gesprek. Hij begreep dat er geen sprake was van achteloosheid of desinteresse. En ik leerde dat ik nog meer de overwegingen kan delen, zodat mensen de zoektocht mee kunnen maken. Dus bij deze.

Lees verder

Digitale Media Manager gezocht!

GroenLinks groeit, ook in Amersfoort. Wil jij je inzetten voor GroenLinks Amersfoort, een afdeling van bijna 500 leden, met een gemeenteraadsfractie van zes raadsleden en twee wethouders in het college? Heb je lol in digitale media en zou je het een uitdaging vinden om onze beweging te helpen groeien via deze kanalen? Dan zoeken wij jou!

Lees verder

Bestrijden eikenprocessierups: dilemma's en mogelijkheden

Begin deze maand heeft de gemeente in Amersfoort met Xentari tegen eikenprocessierupsen laten sproeien, omdat de overlast van de rupsen vorig jaar te groot was. Wij zijn en blijven hier kritisch over. Tanika Scherbinski schetst dilemma’s en keuzes bij de bestrijding van de rupsenoverlast en vertelt over het inzetten van natuurlijke vijanden in plaats van besproeien.

De enorm toegenomen populatie eikenprocessierupsen zorgde in 2019 wekenlang in veel wijken voor grote problemen. Het wegzuigen liet soms lang op zich wachten; ronddwarrelend haren veroorzaakten bij veel mensen en dieren klachten en leidden soms zelfs tot acute gezondheidsklachten door allergische reacties.

Lees verder

Visie op sociaal domein - in tijden van crisis én daarna

Bram Leeuwenkamp

Tijdens de coronacrisis zien we een enorme onderlinge solidariteit en verbondenheid in de stad. Buren die elkaar helpen, nieuwe initiatieven om zoveel mogelijk de sociale gevolgen van deze crisis op te vangen. Wij zien daarin veel kansen en vinden het belangrijk deze energie met elkaar vast te houden, ook voor de langere termijn. Daarvoor is het wel van belang dat we de bestaanszekerheid van mensen kunnen garanderen. Want alleen dan heb je de ruimte om naar een ander om te zien.

In de gemeenteraad bespreken we wekelijks de impact van de coronacrisis, met steeds een specifiek onderwerp uitgelicht. Dinsdag was het sociaal domein aan de beurt. Raadslid Bram Leeuwenkamp deelt hieronder zijn visie op dit thema. We vinden het belangrijk om jullie hierin mee te nemen en uiteraard nodigen wij je van harte uit om met ons mee te denken.

 

Belang sociale stad groter dan ooit

Pagina's