Een groene tuin is niet alleen mooier om te zien; groene tuinen zijn vooral ook beter klimaatbestendig, beter voor insecten en andere dieren, koeler op warme dagen, en ze houden water beter vast. Dit is allemaal hard nodig. Veel mensen zijn zich hier al van bewust. Toch schiet het helaas nog niet heel erg op met het vergroenen van onze tuinen. Uit de eerste ‘Tuinbarometer’ van de Stichting Steenbreek vorige maand, bleek dat ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft is betegeld. Onderhoudsarme, volledig betegelde tuinen schieten her en der helaas ook nog steeds als paddenstoelen uit de grond.
Als je dan bedenkt dat alle Nederlandse tuinen samen een oppervlakte hebben van ongeveer 30.000 hectare: dat is bijna 6 keer zoveel als Nationaal Park de Hoge Veluwe, dan mag het duidelijk zijn dat er nog veel winst is te behalen als we meer mensen ertoe kunnen aanzetten meer tegels uit hun tuin te halen.
We hebben in Amersfoort gelukkig al verschillende initiatieven, zoals regenwatercoaches en operatie Steenbreek om mensen bewust te maken van de noodzaak van een groenere tuin. En we hebben een organisatie als Sociaal Tuinieren om mensen die het zelf niet lukt hierbij te helpen. Toch denken wij dat het nog een tandje beter kan.
Daarnaast leidt bewustwording alleen nog niet tot daadwerkelijke actie, voor een deel van onze inwoners is het afvoeren van tuintegels domweg een te hoge drempel om aan het vergroenen van hun tuin te beginnen. Het merendeel de mensen is natuurlijk prima in staat om zelf tegels naar de ROVA te rijden of hier hulp voor in te schakelen, maar we willen het ook goed geregeld hebben voor mensen die dit niet zelf voor elkaar krijgen.
Als mensen niet zelf oude tegels hoeven af te voeren, gaat men sneller over tot het ‘wippen’ van tegels en het vervangen van steen door groen.
Tegelophaalservice
Veel gemeenten die meedoen aan het NK Tegelwippen schakelen hiervoor een zogenoemde Tegeltaxi in. Zo’n ophaalservice is natuurlijk niet gratis, maar hoeft niet veel te kosten. We kunnen zien of een bestaande sociale organisatie hiervoor open staat of het beleggen bij de ROVA. In Zwolle, waar ze ook met de ROVA werken, kost dit zo’n 15.000 euro op jaarbasis, waarbij de ROVA meerdere malen per jaar tegels ophaalt.
Ik kijk er persoonlijk al naar uit!