“ Onze samenleving en onze stad zijn open en veerkrachtig maar racisme en seksisme komen nog dagelijks op grote schaal voor. Dat vraagt continue actie. ”

Als geboren en getogen Amersfoorter is het bruisende Neptunusplein de favoriete plek van Youssef in de stad. "Het plein brengt veel geuren, kleuren en smaken samen. En dankzij mijn motie namens GroenLinks is het inmiddels ook een groen plein."

In het dagelijks leven is Youssef vader van drie (bijna vier) kinderen en jurist in met name sociale dossiers. Hij staat midden in de stad en de samenleving. "Met enige regelmaat breng ik het 'geluid van de straat naar de Raad'. Het geluid van de mensen achter de cijfers."

Youssef heeft de afgelopen een hardnekkige strijd gevoerd voor de aanpak tegen racisme en discriminatie. Een van de gevierde succes is de motie die heeft geleidt tot het opstellen van een anti-discriminatienota door het College. Ook heeft hij met succes aandacht gevraagd voor de aanpak van de loonkloof, een plan dat moet leiden tot een vuurwerkverbod in 2022/2023, gebruik van algoritmes en heeft hij -samen met andere- continu aandacht voor segregatie in diverse wijken. Een terugkerend onderwerp bij veel onderwerpen is het betrekken van jongeren bij besluiten door met ze te praten in plaats van over hen. Youssef is met grote regelmaat succesvol opgetreden als 'ombudsman' voor verschillende burgers richting zowel het College, woningbouwcoöperaties en andere instanties die compleet vastliepen in de bureaucratisch molen. Zo heeft hij weten te voorkomen dat een bejaarde vrouw haar huis zou worden uitgegooid door een fout van haar zoon.

De Gemeenteraad heeft mensen van verschillende pluimage nodig. En dus ook mensen die weten hoe het is om te strijden tegen onrecht, die niet vergeten waar hun wortels liggen en welk pad ze hebben moeten afleggen om te komen waar ze nu staan. Als kind van Kruiskamp zal Youssef altijd vechten voor de minderbedeelden in de Amersfoort zoals hij de afgelopen jaren met veel succes heeft bewezen. FIGHT TE POWER staat op zijn voorhoofd geschreven.

Foto: Lies Brons

Politiek gaat over de mensen achter cijfers en beleid, niet om hoeveel stemmen iemand heeft gehad.

5 vragen aan...

In deze 5 vragen aan Youssef El-Messaoudi vertelt hij over hoe hij zich als raadslid de afgelopen jaren heeft ingezet voor rechtvaardigheid in de stad. Hij vertelt waar hij tegenaan is gelopen en heeft bereikt: zoals een antidiscriminatieagenda in de stad.