Hoe zet jij je als gemeenteraadslid in voor rechtvaardigheid?
“Ik ben al jaren bezig om antidiscriminatie op de agenda te krijgen. Dat onderwerp werd twaalf jaar geleden nog wel eens gebagatelliseerd. Vaak hoorde ik dan in de wandelgangen “Heb je hem weer”, of “Wat een gezeik”. Maar ik ben gelukkig niet in de politiek gegaan om vrienden te maken maar om dingen te bereiken. En langzaam maar zeker is er in de raad beweging gekomen, zijn mensen aan het denken gezet en denken veel raadsleden inmiddels mee in oplossingen, al is dat nog niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Dat etnisch profileren voorkwam, werd bijvoorbeeld ontkend. Pas toen in kon aantonen dat de BOA`s zich schuldig maakten aan etnisch profileren werd er ingegrepen en werden ze op cursus gestuurd. Ook heb ik geregeld dat de documentaire 'VERDACHT' in Pathé is vertoond aan raadsleden, burgemeester, politie en jongeren en andere geïnteresseerden. Een hoofdinspecteur van de politie gaf toen toe dat er wél etnisch geprofileerd werd, maar dat hij niet beter wist. Sterker nog, hij zei dat hij het zelf waarschijnlijk ook gedaan heeft en ook mij toen ik jong was zo kan hebben geprofileerd.”
De motie om een antidiscriminatie agenda op te laten stellen die je indiende is door de raad aangenomen. Wat staat er in?
“Om te beginnen is het natuurlijk raar dat zo’n agenda nodig is, maar dat is dus zo. Er is onder andere in vastgelegd dat discriminatie in de horeca aan de deur wordt aangepakt. Ook daarvan werd het bestaan door de sector zelf ontkend. Met onder andere de inzet van mystery guests gaan we dit controleren en aanpakken. Ook discriminatie op de woningmarkt wordt aangepakt. Want er zijn, en dat is bewezen, verhuurders die mensen op basis van hun naam geen woning verhuren. Systematische discriminatie dus. Daar zijn nu concrete afspraken over gemaakt en er is een toolkit opgesteld. En ook in de gemeentelijke organisatie is nog werk te doen. Het management daar is nog bijna helemaal wit. Door de antidiscriminatie agenda is het onderwerp niet meer beperkt tot één domein, het gaat nu spelen op veel beleidsniveaus. Dat is echt een gamechanger.”
Speelt rechtvaardigheid ook op andere gebieden dan antidiscriminatie?
“Jazeker. Het lijkt misschien onbelangrijk, maar ik zag bijvoorbeeld dat in Vathorst een prachtig groen winkelgebied werd gemaakt en dacht: waarom blijft het Neptunusplein in de Kruiskamp dan volledig van steen? Het is een winkelgebied met een grote diversiteit aan kleuren, smaken en culturen, maar het kwam niet goed uit de verf. Ik diende een motie in en speelde geld vrij om dit gebied aan te pakken. Er kwamen bomen en plantenbakken. Dat vind ik óók een vorm van rechtvaardigheid.”