Hoe zet jij je als gemeenteraadslid in voor rechtvaardigheid?

“Ik ben al jaren bezig om antidiscriminatie op de agenda te krijgen. Dat onderwerp werd twaalf jaar geleden nog wel eens gebagatelliseerd. Vaak hoorde ik dan in de wandelgangen “Heb je hem weer”, of “Wat een gezeik”. Maar ik ben gelukkig niet in de politiek gegaan om vrienden te maken maar om dingen te bereiken. En langzaam maar zeker is er in de raad beweging gekomen, zijn mensen aan het denken gezet en denken veel raadsleden inmiddels mee in oplossingen, al is dat nog niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Dat etnisch profileren voorkwam, werd bijvoorbeeld ontkend. Pas toen in kon aantonen dat de BOA`s zich schuldig maakten aan etnisch profileren werd er ingegrepen en werden ze op cursus gestuurd. Ook heb ik geregeld dat de documentaire 'VERDACHT' in Pathé is vertoond aan raadsleden, burgemeester, politie en jongeren en andere geïnteresseerden. Een hoofdinspecteur van de politie gaf toen toe dat er wél etnisch geprofileerd werd, maar dat hij niet beter wist. Sterker nog, hij zei dat hij het zelf waarschijnlijk ook gedaan heeft en ook mij toen ik jong was zo kan hebben geprofileerd.”

De motie om een antidiscriminatie agenda op te laten stellen die je indiende is door de raad aangenomen.  Wat staat er in? 

“Om te beginnen is het natuurlijk raar dat zo’n agenda nodig is, maar dat is dus zo. Er is onder andere in vastgelegd dat discriminatie in de horeca aan de deur wordt aangepakt. Ook daarvan werd het bestaan door de sector zelf ontkend. Met onder andere de inzet van mystery guests gaan we dit controleren en aanpakken. Ook discriminatie op de woningmarkt wordt aangepakt. Want er zijn, en dat is bewezen, verhuurders die mensen op basis van hun naam geen woning verhuren. Systematische discriminatie dus. Daar zijn nu concrete afspraken over gemaakt en er is een toolkit opgesteld. En ook in de gemeentelijke organisatie is nog werk te doen. Het management daar is nog bijna helemaal wit. Door de antidiscriminatie agenda is het onderwerp niet meer beperkt tot één domein, het gaat nu spelen op veel beleidsniveaus. Dat is echt een gamechanger.”

Speelt rechtvaardigheid ook op andere gebieden dan antidiscriminatie? 

“Jazeker. Het lijkt misschien onbelangrijk, maar ik zag bijvoorbeeld dat in Vathorst een prachtig groen winkelgebied werd gemaakt en dacht: waarom blijft het Neptunusplein in de Kruiskamp dan volledig van steen? Het is een winkelgebied met een grote diversiteit aan kleuren, smaken en culturen, maar het kwam niet goed uit de verf. Ik diende een motie in en speelde geld vrij om dit gebied aan te pakken. Er kwamen bomen en plantenbakken. Dat vind ik óók een vorm van rechtvaardigheid.”

“ De volgende raadsperiode wil ik meer aandacht creëren voor de omgang met jongeren op een preventieve manier. ”

Welke wensen zou je nog willen verwezenlijken? 

“Als ik opnieuw in de raad gekozen word, zou ik meer aandacht willen voor de omgang met jongeren op een preventieve manier. De Koppel heeft nu een bepaalde aantrekkingskracht op hen, en als jongeren zich daar misdragen wordt dat aangepakt. Als iemand echt over de schreef gaat moet dat ook, maar ik wil dat er daarnaast beter gekeken wordt hoe het komt, dat iemand daar rondhangt. Hoe komt het dat zo’n jongere bijvoorbeeld niet werkt? Dat iemand geen startkwalificatie heeft? Er is een structureel tweesporenbeleid nodig: niet alleen Law and Order maar ook jongeren de kans geven om te leren van hun fouten, ze niet laten vallen.

Die jongeren hebben het idee dat ze anders behandeld worden dan anderen. Om naar die achtergronden te kijken, wil ik dat er meer gebruik wordt gemaakt van jongeren die zelf ook in die situatie hebben gezeten. Het kost geld om genoeg goede jongerenwerkers in te zetten, maar dat moeten we zien vrij te spelen. Op dit moment vertrekken er jongerenwerkers naar andere steden, waar ze beter betaald krijgen, dat is zonde.”

Heb je als raadslid nog meer middelen om je in te zetten voor rechtvaardigheid?

“Ik vind dat je als raadslid ook een ombudsfunctie hebt. Burgers benaderen je over problemen waar via de officiële weg geen oplossing voor komt. Mijn inzet gebeurt dus voor een deel achter de schermen. Laatst regelde ik samen met René Slotboom van Straatadvocaten nog een opvangplek voor een vrouw die op straat dreigde te komen met twee kleine kinderen. Officieel moest ze zelf onderdak regelen, maar daar was ze niet toe in staat. Daar praat ik dan vervolgens ook weer achter de schermen over door, over de vraag waarom dat op die manier is geregeld. En zo zijn er talloze voorbeelden. Ik blijf me onbaatzuchtig en tomeloos inzetten om de mensen die normaal gesproken geen stem hebben of denken te hebben te vertegenwoordigen. Ook als ze niet op mij gestemd hebben. Want politiek gaat over de mensen achter cijfers en beleid, niet om hoeveel stemmen iemand heeft gehad.”

Meer weten? Amersfoort - Amersfoortse anti-discriminatie aanpak
Discriminatie melden? www.art1middennederland.nl

Artikel geschreven door: Esther Postema

“ Politiek gaat over de mensen achter cijfers en beleid, niet om hoeveel stemmen iemand heeft gehad. ”
Politiek gaat over de mensen achter cijfers en beleid, niet om hoeveel stemmen iemand heeft gehad.

Ons verkiezingsprogramma

1. Een betaalbare woning voor iedereen

2. Een duurzame en klimaatneutrale stad

3. Een gezonde stad met toegankelijke zorg

4. Meer doen met dezelfde ruimte 

5. Meer fiets, minder auto

6. Ruimte voor natuur en water

7. Een verbonden samenleving waarin iedereen meedoet

8. Leefbare wijken

9. Kansen eerlijk verdelen

10. De kracht van de stad beter benutten