In dit stuk legt raadslid Youssef El-Messaoudi uit waarom deze gebeurtenissen benadrukken om met elkaar in gesprek te blijven: “Alleen door elkaar te horen, kunnen we elkaar begrijpen en respecteren.”
Solidariteit met het Palestijnse volk
Laat ik vooropstellen dat het tonen van de Palestijnse vlag in Nederland niets meer of minder is dan een symbool van solidariteit met het Palestijnse volk. Mensen die deze vlag ophangen, voelen zich met de Palestijnen verbonden. Zij vinden dat het volk wordt onderdrukt en hun positie stelselmatig wordt ondermijnd. En daar hebben deze mensen alle reden toe.
Palestijnen worden dagelijks geconfronteerd met de harde realiteit van onrecht, onteigening en geweld door de Staat Israël. Het leven onder een verstikkende blokkade en bombardementen in Gaza is verschrikkelijk. Op de Westelijke Jordaanoever vinden voortdurende annexaties van land plaats. Mensenrechten worden stelselmatig ontkend.
Dat er mensen zijn die worden gesommeerd de vlaggen weg te halen, is volstrekt onacceptabel. Zeker voor dreigbrieven is er geen plek in onze samenleving. Ik ben blij dat burgemeester Bolsius de dreigbrieven krachtig heeft veroordeeld en zich uitsprak tegen antisemitisme. Voor alle stemmen, binnen de grenzen van de wet, is plek in Amersfoort. Daar hoort het laten zien van een vlag bij. Dus ook de Palestijnse vlag. Zeker nu.
Respectvolle dialoog
De gebeurtenissen laten zien dat er veel onbegrip is voor het tonen van de vlag. Dit toont de noodzaak aan om op een respectvolle manier de dialoog te voeren over gevoelige onderwerpen, zoals het Israëlisch-Palestijnse conflict. Hierbij is ook moed nodig om onrecht aan te kaarten en gruwelijkheden onder ogen te zien. We moeten het gesprek blijven voeren, juist nu. Want kennelijk kun je in Amersfoort niet in vrijheid opkomen voor een volk dat decennialang lijdt onder bezetting en geweld.
Mensenrechten
Als samenleving mogen we ons niet laten leiden door angst of woede, maar moeten we kiezen voor empathie en solidariteit. Het gesprek over deze verschrikkingen gaat niet om een politiek standpunt, maar om mensenrechten. Het gaat om gezinnen die worden verscheurd, kinderen die opgroeien in een permanente staat van onzekerheid, en een volk dat al generaties lang vecht voor erkenning. En ook om empathie voor Joodse Amersfoorters. Zij worden ten onrechte aangekeken op de wandaden van de Israëlische regering. Mogelijk kennen zij ook slachtoffers van de gewelddadige aanslag van 7 oktober vorig jaar. In plaats van te oordelen, moeten we de dialoog aangaan met een open hart en geest, en ruimte maken voor verhalen van pijn en hoop.
Vrijheid van meningsuiting
Het is onze verantwoordelijkheid om een veilige omgeving te creëren waar iedereen zijn stem kan laten horen, zonder angst voor repercussies. Dit is de kern van onze democratische waarden en iets waar ik me als raadslid actief voor zal blijven inzetten. Het bevorderen van een cultuur waarin respect en tolerantie centraal staan, is van essentieel belang.
De ene vlag is de andere niet
De burgemeester heeft de dreigbrieven terecht scherp veroordeeld, maar het roept de vraag op waarom de Palestijnse vlaggen in de Koppel zo snel werden verwijderd, terwijl omgekeerde Nederlandse vlaggen uit solidariteit met de boeren veel langer mochten blijven hangen. Beide vlaggen vertegenwoordigen diepe gevoelens van onvrede en solidariteit, elk in hun eigen context. In een democratie mag iedere mening worden gehoord. De burgemeester heeft de taak om het vrije woord te bewaken, ongeacht het onderwerp of de symbolen die daarbij horen.
Elkaar horen en respecteren
Dit moeten we samen doen. Niet alleen denken aan onze eigen belangen. Het is belangrijk dat we de stem van de ander horen en respecteren. Dit vraagt moed, maar ook de bereidheid om ons uit te spreken tegen onrecht, waar dan ook ter wereld.
Laten we ervoor zorgen dat Amersfoort een voorbeeld is van een inclusieve, rechtvaardige en respectvolle gemeenschap waarin iedereen, ongeacht afkomst of overtuiging, zich gehoord en gerespecteerd voelt. En laten we niet zwijgen over de verschrikkingen die het Palestijnse volk moet doorstaan.
Youssef El-Messaoudi
Gemeenteraadslid GroenLinks Amersfoort