1. Zorgen voor elkaar, wat betekent dat voor jou als raadslid?

Oog hebben voor anderen. Iedereen krijgt te maken met tegenslagen in het leven en sommigen meer dan anderen. Dan is het belangrijk dat er mensen klaarstaan om te helpen. Dat klinkt vanzelfsprekend maar dat is het helaas niet. We leven in een maatschappij die door de jaren heen behoorlijk geïndividualiseerd is. Een mensbeeld gebaseerd op wantrouwen, en de markt zien als oplossing voor alles, heeft een hoop stuk gemaakt in onze samenleving. Gelukkig zie ik daar langzaam maar zeker verandering in plaatsvinden. Corona laat het belang zien van solidariteit en verbondenheid met elkaar. Als raadslid kom ik zoveel mogelijk met voorstellen en ideeën die bijdragen aan een sociale stad. En ook voorstellen van anderen bekijk ik met deze blik, waarbij ik mijzelf altijd de vraag stel: maakt dit onze stad eerlijker en menselijker?

Menselijk, Eerlijk, Duurzaam

2. Wat heb je de afgelopen 4 jaar op dit gebied weten te bereiken?

Mijn doel in de huidige periode was het bouwen van een inclusieve stad: een Amersfoort waarin iedereen meedoet. Als woordvoerder zorg en onderwijs heb ik mij vooral voor deze thema’s ingezet. Door te zorgen dat ervaringsdeskundigen een stem krijgen in het beleid en de uitvoering. Dat de gemeente ruimhartig omgaat met het toekennen van sporthulpmiddelen voor mensen met een beperking. Door aandacht te vragen voor de positie van jonge mantelzorgers en segregatie en gelijke kansen in het onderwijs op de kaart te zetten. Ook ben ik samen met andere partijen opgetrokken om de jeugdbescherming in Amersfoort te verbeteren.

3. Waar zie je nog kansen?

Ik zie genoeg kansen om Amersfoort nóg socialer te maken, maar ik denk dat het ook belangrijk is om te behouden wat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd: zoals structureel geld voor ons armoedebeleid. Uit alle rapportages blijkt namelijk dat het werkt, dat het bijdraagt aan de bestaanszekerheid en het kunnen meedoen van mensen met een laag inkomen. Dat is ook zorgen voor elkaar en dat moeten we ook echt in de volgende periode blijven regelen.

Verder is het nodig dat we stappen zetten in hoe we de jeugdzorg in Amersfoort organiseren. Cees (onze wethouder) heeft al veel goed werk verzet. Het is belangrijk dat we dat voortzetten. Dat zal nog een grote uitdaging zijn doordat het nieuwe kabinet hier een half miljard op wil gaan bezuinigen. Onbegrijpelijk, want eerdere bezuinigingen hebben tot grote problemen in deze sector geleid. Ik zal mij er echt hard voor maken dat we de zorg in Amersfoort toegankelijk houden voor iedereen die dat nodig heeft. Als het gaat om de betaalbaarheid, moeten we keuzes maken. Laten we dat altijd blijven doen vanuit de inhoud, door bijvoorbeeld nog meer in te zetten op preventie en samenwerking tussen zorgaanbieders.

Ten slotte vind ik het belangrijk dat we een onderwerp als zorg niet los zien van andere zaken. We moeten breder kijken: zaken als onderwijs, sport, cultuur, huisvesting, bestaanszekerheid en leefomgeving dragen allemaal bij aan hoe gezond en gelukkig onze inwoners zijn. Corona heeft ons het belang van een gezonde samenleving laten zien en de reeds bestaande verschillen nog groter gemaakt. Het tegengaan van deze ongelijkheid vraagt om een visie die al deze domeinen structureel aan elkaar weet te verbinden.

“ Ik maak mij hard voor toegankelijke zorg voor iedereen die dat nodig heeft ”

4. Wat kunnen Amersfoorters op dit thema van jou verwachten?

Ik probeer als raadslid toegankelijk te zijn en makkelijk aanspreekbaar voor alle inwoners. Voor mensen die tegen muren aanlopen of kampen met problemen, en ook om even te sparren terwijl we een kop koffie drinken. Verder vind ik het belangrijk om ook met andere partijen samen te werken in de raad. Alleen ga je misschien sneller, samen kom je verder. Daar ben ik van overtuigd. Door open te staan voor verschillende ideeën kom je niet alleen tot meer draagvlak, maar ook tot daadwerkelijk betere voorstellen, omdat je rekening houdt met verschillende perspectieven.

5. Hoe geef jij privé vorm aan ‘zorgen voor elkaar’?

Ik heb lang in de jeugdzorg gewerkt. Daar heb ik gezien dat het leven voor sommige mensen soms bergop en met tegenwind kan zijn. En dat door aandacht en steun te geven, er vrijwel altijd een positieve uitkomst mogelijk is. Ik vind het dan ook belangrijk om mij naast mijn werk als raadslid in te zetten voor de stad. Samen met mijn vriendin ben ik gastgezin voor een vrijwilligersorganisatie: eens per maand komt een jongen uit de buurt bij ons logeren. Dan doen we leuke dingen zoals een filmpje kijken of naar de Soesterduinen. En ik probeer er dan ook voor te zorgen dat ik hem niet al te hard inmaak met Mario Kart, haha.

Zorgen voor elkaar - theekopjes

Zorgen voor elkaar

Op onze social mediakanalen besteden wij graag aandacht aan initiatieven binnen het thema 'Zorgen voor elkaar'. Boodschappen doen voor een wijkgenoot, de stoep vegen voor de buurman of een praatje maken met een vreemde op straat. Het draagt bij aan een socialere en warmere stad. 

Heeft iemand het afgelopen jaar iets moois voor jou gedaan? Of zorg jij op een bepaalde manier voor een ander in de stad? Wij zetten deze verhalen de komende tijd graag in het zonnetje. 

Deel jouw verhaal via onze vragenlijst.