Recent in het Amersfoorts nieuws: welles/nietes over de noodzaak van bomenkap in - onder meer - het Bergkwartier. Vandaag in Trouw, vorige week op Radar en in Dokkum, Haarlem en Hattem. Bewoners, belangengroeperingen en overheden hebben het fiks aan de stok. Over kap en herplant.
Eerder schreef ons raadslid Tanika Scherbinski al over de kap van kersenbomen in het Bergkwartier in dit artikel. Inmiddels heeft Linda van Tuyl het onderwerp bomen in haar portefeuille.
"Het lijkt zo natuurlijk – elke boom moet blijven staan waar hij staat, blijft kerngezond en is zijn gewicht in goud waard," zegt zij. "Historisch gezien gaat de liefde voor bomen eeuwen terug. Ooit hadden we heilige bossen, waarin we bomen en goden vereerden. Daar kwam je niet aan. Onze huidige ‘kerstboom’ is hier een heel slap aftreksel van.
Elke boom geliefd
In de stad, waar elke vierkante meter grond een bestemming heeft, groeien de meeste bomen onverstoorbaar door. Een deel in privé-tuinen, een groot aantal in gemeentelijk bezit op de trottoirs en pleinen, in de parken, bij sportvelden. In de verstedelijkte stad die wordt bedacht en bewust ingericht, is elke boom geliefd.
Groen dat ongerept groeit, bloeit, elk seizoen een ander gezicht. Je hecht je aan ‘jouw’ bomen. Logisch dus dat de kap van bomen veel reacties oproept. Vooral als dat op grote schaal gebeurt. Met kracht worden bomen uit de grond gerukt, in stukken gezaagd. En vaak weet je niet waarom.
De strijd om het behoud van bomen speelt al geruime tijd in Amersfoort. Voor de bouw van Vathorst zijn duizenden bomen gekapt, voor de renovatie van Park Randenbroek ongeveer 1700. Om verschillende redenen – de bouw van een hele woonwijk én het revitaliseren van het historische park.
Soms is ingrijpen in de natuur onvermijdelijk om dezelfde natuur, plant- en diersoorten kansen te bieden. Het uitdunnen van boompartijen, het aanplanten van jonge bomen is dan een must. Soms moet een reus van een boom gekapt worden omdat hij ziek is en er onveilige situaties ontstaan. Soms past een boom vanwege de groei van zijn kruin of wortels gewoonweg niet meer op de plek waar hij ooit is geplant.
Het verdwijnen van elke boom doet pijn. Want bomen … daar kun je snel niet genoeg van hebben."