Onlangs in het nieuws: discussie over de kap van kersenbomen in het Bergkwartier. Tanika Scherbinski verdiepte zich erin en deelt graag wat zij erover leerde.
“Als lid van de gemeenteraad leer je veel over dingen in je stad waar je vroeger nooit bij stil stond. Bijvoorbeeld hoe de straatverlichting werkt of dat bushokjes eigenlijk straatreclame zijn.
Onlangs heb ik veel geleerd over de groei van bomen. Ik lees wel eens in de krant dat de gemeente binnen de stad oude bomen gaat vervangen voor nieuwe, en wilde wel eens weten hoe dat zat. Zo is er op dit moment bijvoorbeeld discussie over de kap van mooie kersenbomen op de Berg, die met hun wortels de stoep omhoogduwen.
Natuurlijk vinden we een goede stoep erg belangrijk voor toegankelijkheid, maar moet dat echt ten koste gaan van prachtige bomen? Dat zou toch niet nodig hoeven zijn? Je zou denken dat je bijvoorbeeld ook gewoon de stoep wat kan verhogen.
Oorzaak en symptomen
Ik ben gaan navragen en leerde onder meer dat opdrukkende wortels vaak helemaal geen oorzaak zijn, maar een symptoom van een slechte groeiplaats van de boom. En dat er vroeger op veel plaatsen bomen zijn neergezet zonder volledige kennis over de ondergrond. Geparkeerde auto’s en veel langskomend verkeer zorgen voor verdichting van de ondergrond, waardoor wortels van aanwezige bomen niet goed naar beneden kunnen groeien. Daar is in het verleden geen rekening mee gehouden.
Daarnaast leggen we steeds meer kabels en leidingen in de grond, waardoor gebrek aan ruimte ontstaat. Met als gevolg dat de wortels heel oppervlakkig gaan groeien en daardoor straat en stoep omhoogduwen. Dat leidt tot overlast voor de omgeving en maakt ook dat de bomen minder stabiel zijn en bij een storm makkelijker kunnen omwaaien.
Soms is het nog mogelijk om de bestaande groeiplaats te verbeteren, maar dat lukt niet altijd. Het zijn dus de keuzes in het verleden die er nu voor zorgen dat we gezond ogende bomen moeten weghalen.
Nieuwe bomen en meer biodiversiteit
Gelukkig krijgen we er wel weer nieuwe bomen voor terug. Na het verwijderen van de oude wortels worden er een goede groeiplaatsen gemaakt, waar nieuwe bomen wel goed tot hun recht kunnen komen. Bij de selectie van de nieuwe bomen kunnen we meteen ook rekening houden met biodiversiteit, om de kans op ziektes in de bomen of plagen zoals de eikenprocessierups te verkleinen. Zo zorgen we ervoor dat de nieuwe bomen nog vele jaren kunnen blijven staan.”