De belangrijkste vraag die wij onszelf kunnen stellen is of wij goede voorouders zijn.

Een citaat van Jonas Salk. Jonas Salk is de uitvinder van het vaccin tegen polio. Nadat bleek dat het vaccin werkte besloot hij af te zien van het aanvragen van een patent op het vaccin. Hij vond het belangrijker om zoveel mogelijk levens te redden dan winst te maken. Of zoals hij het zelf omschreef: “Een patent aanvragen voor dit vaccin is net zo idioot als een patent aanvragen op de zon.” Dankzij Jonas Salk is polio in twee generaties veranderd van een allesverwoestende ziekte die vele slachtoffers maakte naar een ziekte die bijna verdwenen is. 

Vandaag bespreken wij de kadernota. Met daarin de plannen voor de komende vier jaar. Plannen die belangrijk zijn voor het hier en nu maar waarin ook fundamentele keuzes worden gemaakt om ervoor te zorgen dat de generaties na ons prettig kunnen leven in onze stad. Waarin wij onze verantwoordelijkheid nemen in het bestrijden van de klimaat en ecologische crisis: de grootste bedreiging voor de toekomstige generaties. 

Maar dan moeten we wel durven kiezen. Dan moeten we net als Jonas Salk destijds, ons eigen belang opzij durven zetten in het belang van toekomstige generaties. 

“ Dan moeten we net als Jonas Salk destijds, ons eigen belang opzij durven zetten in het belang van toekomstige generaties.  ”

Want willen wij, dat er in de toekomst tijdens de hete zomers voldoende groen is waar we verkoeling kunnen zoeken. Willen wij dat er voldoende ruimte is in onze buurt voor onze kinderen om buiten te kunnen spelen? Willen wij dat onze kinderen ook veilig buiten kunnen spelen? Dan zal er iets moeten gebeuren aan het autobezit en autogebruik in onze stad. En willen wij dat onze kinderen en de kinderen van onze kinderen straks ook in deze prachtige stad kunnen wonen? Dan zal er gebouwd moeten worden. En willen wij dat er voor toekomstige generaties nog een leefbare planeet is, dan zullen wij moeten stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen en zo snel mogelijk moeten overstappen op schone energie.

En terwijl ik hier spreek over de komende generaties is de realiteit dat er mensen in deze stad zijn die zich zorgen maken over of ze nog wel rondkomen aan het einde van de maand. Is de realiteit dat er mensen in deze stad zijn die zich zorgen maken over waar ze vanavond zullen slapen. Dat zijn ook de problemen van vandaag de dag die van ons eisen dat we ze oplossen. Voor de mensen die hier nu door getroffen worden maar ook voor de toekomst. Het zou niet moeten uitmaken in welke wijk, straat of huis je in deze stad geboren wordt of je een eerlijke kans krijgt in het leven.

Vorig jaar riep ik op om te stoppen met het eindeloze blablabla en over te gaan tot actie. Nu vraag ik ook om een ander soort denken. Een soort denken dat verder gaat dan de waan van de dag. Verder dan de krant van morgen en verder dan de volgende verkiezingen. Waarbij wij met het nemen van besluiten onszelf afvragen welke impact dit heeft op komende generaties. Dat we bij het nemen van deze besluiten onszelf afvragen of we goede voorouders zijn. De grote opgaven van deze tijd schreeuwen om politici die keuzes durven maken voor de toekomst van onze kinderen. Ze rekenen op ons. 

*De kadernota bevat de uitgangspunten voor de financiële begroting van de gemeente Amersfoort. Deze worden jaarlijks in het voorjaar vastgesteld. Elke partij krijgt de gelegenheid tijdens de algemene beschouwingen om zijn visie hierop te delen met de gemeenteraad.