Een paranormale groep bezocht op 11 september ’s avonds de begraafplaats, 'op zoek naar energieën van overleden'. De directeur van de begraafplaats had hier toestemming voor gegeven. De groep bezocht onder andere kindergraven. Er zijn filmpjes van te zien op de website van de gemeente Amersfoort, die geen fijn beeld oproepen.
De gemeenteraad en het college waren gisteravond eensgezind in hun oordeel: dit had nooit mogen gebeuren. Eensgezindheid was er ook in de erkenning van het verdriet en de pijn die de gebeurtenissen hebben opgeroepen bij nabestaanden.
Het debat dinsdag 21 december ging vooral over de vraag: Wat heeft het gemeentebestuur nu precies gedaan toen duidelijk werd (door een gevonden camera) dat dit was gebeurd? Hoe doortastend heeft verantwoordelijk wethouder Kraanen onderzoek laten instellen? De Ombudsman trekt de conclusie dat het college meer had moeten doen.
En hoe goed is in het contact met nabestaanden, voor wie dit verschrikkelijk is, rekening gehouden met de verschillende wensen, gevoelens en verwachtingen van nabestaanden? Ook dat had beter gemoeten, zegt de Ombudsman.
De conclusies van de Nationale Ombudsman zijn duidelijk, en hard. Wij delen die conclusies.
Er is veel vertrouwen geweest in het zelfstandig handelen van de directeur, maar wat ons betreft hadden de alarmbellen veel steviger moeten afgaan toen duidelijk werd dat hij buiten zijn bevoegdheid had geopereerd, daarover niets had vastgelegd en hij buiten de integriteitscode handelde.
Dat was aanleiding genoeg om zijn mailbox om te keren en onderzoek in te stellen, vinden wij. Het college heeft dat niet gedaan. Informatie die er wel was, kwam pas boven tafel nadat RTV-Utrecht een zogenoemd WOB-verzoek had gedaan. Zonder dat WOB-verzoek was de informatie nog steeds niet boven tafel gekomen en dat is een pijnlijke conclusie voor een overheidsorgaan. We hebben daarom een motie van afkeuring tegen de wethouder gesteund.
Naar de nabestaanden is met onvoldoende empathie gereageerd. De verschillende behoeften zijn onvoldoende onderkend. Mensen zochten naar steun en antwoorden en daarbij hebben sommigen zich in het contact met de gemeente in de steek gelaten gevoeld. Ook dat is pijnlijk voor een stad die zijn inwoners wil kennen, begrijpen en ondersteunen als het moeilijk is.
In het debat zagen we dat burgemeester Bolsius, als burgervader van onze stad, veel in het werk stelt om te luisteren naar de nabestaanden en te doen wat nodig is. Wij vinden het belangrijk dat nabestaanden die dit willen, in contact worden gebracht met de paranormale groep. De privacy van deze groep mag niet zwaarder tellen dan de geschonden privacy van de nabestaanden. De burgemeester heeft toegezegd dat hij hiervoor het uiterste wil doen.
Wat ons dwars zit, is dat zelfs nadat de Ombudsman het college op de vingers had getikt over het te weinig empathische contact met ouders, het college opnieuw de fout in ging. Bij het publiceren van alle informatie uit het WOB-verzoek, gelijktijdig met het verschijnen van het rapport, zijn de filmpjes online gezet. Op de filmpjes zijn graven te zien. De betrokken nabestaanden zijn daarover ingelicht, maar de grote groep nabestaanden werd vrijdag overvallen. Dat had beter gemoeten.
We hebben daarom een motie ingediend waarin de raad in grote meerderheid uitspreekt het handelen van de burgemeester op dit punt te betreuren.
Met dit debat is het voor de nabestaanden niet klaar. Hun verdriet en pijn worden er niet minder om. Namens onze fractie wens ik hen veel sterkte toe.
Dillian Hos
Wilt u met ons in contact komen hierover? Dat kan via db.hos@amersfoort.nl.