Elk jaar bezoekt raadslid Freya Sixma op Paarse Vrijdag, in het paars, één of meerdere scholen. Op 8 december 2023 is ze te vinden op het Johan van Oldenbarnevelt College. Daar gaat ze in gesprek met de leden van de Gender & Sexuality Alliance (GSA). Het mogen zijn wie je bent zou namelijk voor iedereen moeten gelden. Vorig jaar, in 2022, bezocht Freya ook twee scholen en schreef zij onderstaand verslag:
Paarse vrijdag in Amersfoort
Om 10 uur ‘s ochtends arriveer ik bij het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt. De leerlingen van de GSA organiseren in het teken van Paarse Vrijdag vandaag een café. Je kunt er spelletjes spelen, snacken en zelfs je haar paars laten spuiten. In de pauzes is het er behoorlijk druk en ook tussendoor komen leerlingen en docenten binnenlopen. Druk is het eveneens op het Vathorst College, waar ik om 12 uur ben. In de grote pauze wordt er op deze school een catwalk door docenten gehouden. Het is een groot succes: verschillende docenten hebben zich dezelfde ochtend nog aangemeld om mee te doen. Een grote groep leerlingen juicht hen toe. Naast de catwalk is er ook een speurtocht naar de verschillende regenboogvlaggen georganiseerd en kunnen scholieren letterlijk ‘uit een kast komen' voor iets waar zij zich prettig bij voelen.
Het voorrecht om jezelf te kunnen zijn
Tijdens mijn gesprekken met de leerlingen van beide scholen komt al gauw naar voren hoe belangrijk de GSA en een dag als dit is. “Thuis kan ik niet zeggen dat ik op iemand van hetzelfde geslacht val. Hier kan dat wel”, vertelt een leerling. Door het bestaan van een GSA wordt er op scholen een veilige omgeving gecreëerd. Leerlingen kunnen er zichzelf zijn en op ontdekkingstocht naar zichzelf gaan. De leerlingen voelen steun bij elkaar. Steun die ze soms hard nodig hebben. Een andere scholier zegt bijvoorbeeld wel eens bedreigd te zijn, alleen maar omdat de leerling er ‘gay’ uitzag. Het is bizar dat het anno 2022 nog steeds een voorrecht is om te zijn wie je bent.
De meeste jongeren gaven gelukkig aan zich relatief veilig te voelen op school en op straat. Ze zitten ook bij de GSA omdat het leuk en gezellig is. Je kunt in de GSA jezelf zijn en er worden ook activiteiten georganiseerd. Voor een GSA maakt je seksuele geaardheid of gender totaal niet uit; als je maar jezelf bent.
Positieve verandering
In Amersfoort hebben veel scholen een GSA. De een is groter dan de ander. Op het JvO is bijvoorbeeld 1 op de 18 leerlingen lid van de GSA. Op het Vathorst College ligt dat aantal een stuk lager, maar het mooie is dat beide scholen de GSA’s op een dag als Paarse Vrijdag veel betrokkenheid creëren en zo een grote impact hebben. Het succes van een dag als dit laat me hardop wensen dat er op alle middelbare scholen een GSA moet zijn! Helaas zijn er in Amersfoort ook nog genoeg scholen waar Paarse Vrijdag niet wordt gevierd of waar leerlingen zich niet altijd veilig voelen. Een GSA kan een waardevolle bijdrage leveren aan de positieve verandering.
Online haat
Dat er op het internet ook nog steeds sprake is van een groot gebrek aan acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit mag geen nieuws zijn. Op Paarse Vrijdag werd dit op sociale media wederom pijnlijk duidelijk. Verschillende nieuwsmedia die aandacht aan het onderwerp gaven, konden rekenen op reacties als “Houd je kinderen thuis vandaag” en “Het wordt iedereen door hun strot geduwd”. Ik bedenk me bij het zien van deze berichten dat ook LHBTIQ+ jongeren dit lezen. Een veertienjarige zou niet moeten dealen met dit soort berichten op social media, niet moeten worden nageroepen op straat omdat hij er ‘gay’ uitziet of op school de vraag gesteld krijgen of diegene wel naar het juiste toilet gaat. Jongeren moeten zijn om uit te zoeken wie zij willen zijn in deze samenleving zonder zich druk te maken om daarvoor uitgescholden of in elkaar geslagen te worden.
De reactie van de leerlingen van de GSA’s op negatieve online en offline uitingen als bovenstaande was vrijwel unaniem: Dan zorgen we ervoor dat op Paarse Vrijdag in 2023 iedereen in het paars gekleed gaat. Door zowel binnen als buiten de scholen zichtbaar te zijn, laat je zien dat jij vindt dat iedereen zichzelf mag zijn!