Tijdens de algemene beschouwingen bij het behandelen van de Kadernota 2022-2025 op 6 juli 2021 gaven alle partijen hun visie op de toekomst van onze stad. In de kadernota staat hoe de gemeente Amersfoort er financieel voorstaat. Daarin staan ook de financiële plannen voor de komende jaren. De kadernota vind je op: financien.amersfoort.nl.



Hieronder allereerst een korte samenvatting van onze visie:

"De crisis heeft opnieuw laten zien welke waarden werkelijk belangrijk zijn. Voor ons als stad en voor al onze inwoners. Mensen die voor je klaar staan. Solidariteit met elkaar. Een gemeente die nabij is en helpt als het moeilijk gaat. Een fijne en groene woonomgeving waar je kunt ontspannen; rust en ruimte op straat. De vrijheid om je eigen keuzes te kunnen maken, om te kunnen werken aan je fysieke en psychische gezondheid en het belang van bestaanszekerheid.

Amersfoort na de crisis

We hebben in de raad gesproken over scenario’s voor ‘Amersfoort na de crisis’. GroenLinks is ervan overtuigd dat wij als gemeenteraad door onze keuzes invloed hebben op hoe onze stad er over tien jaar voorstaat. Hoewel we ook Den Haag nodig hebben om de weeffouten in ons systeem op te lossen, beslissen wij waar we in Amersfoort op willen sturen en GroenLinks zegt: investeer gericht en langdurig in de zaken die ertoe doen en waarvan de crisis heeft laten zien dat deze prioriteit moeten krijgen: een groene omgeving met ruimte voor wandelen en fietsen, bestrijden van kansenongelijkheid, ontmoetingsplekken voor jong en oud, ruimte om te ontspannen en bestaanszekerheid. Kortom: écht de omslag maken naar een groene, rechtvaardige en duurzame stad voor iedereen.

Hieronder de volledige visie van GroenLinks op de Jaarstukken 2020 en Kadernota 2021, zoals dinsdagavond 6 juli uitgesproken door onze fractievoorzitter Dillian Hos.

"De coronacrisis heeft gewerkt als een vergrootglas, schrijft het college in de jaarstukken 2020. Dat onderschrijven wij. Bestaande vraagstukken werden extra goed zichtbaar. Hoe zorgen we dat iedereen mee kan doen? Het is niet voor niets dat we in Amersfoort al jaren werken aan het thema ‘De Inclusieve stad’. Mee kunnen doen was nog moeilijker in de afgelopen anderhalf jaar.

Op allerlei manieren hebben we in Amersfoort de gevolgen van de coronapandemie ondervonden. Voor de een viel het effect nog mee, de ander had het veel zwaarder. Van gemopper over het moeten dragen van een mondkapje tot diepe en ernstige zorgen over inkomen, je gezondheid, je bestaanszekerheid tot het moeten dragen van het verlies van een dierbare. Zo verschillend is de crisis beleefd. En voor sommigen waren al deze zaken aan de orde. Een stapeling van problemen.

Nabijheid

Onze vrijheden werden ingeperkt. We moesten binnen blijven. Onze mogelijkheden om te ontspannen werden beperkt. We waren aangewezen op de directe woonomgeving en het groen in de buurt voor een ommetje of fietstochtje. De parken raakten vol, de natuurgebieden moesten worden afgesloten. Ontspanning moest in de nabije omgeving.

We misten de nabijheid van andere mensen.

Eén persoon op bezoek. Geen hand, geen kus, geen knuffel. Tegelijkertijd was er ook juist zo veel nabijheid. We voelden weer het collectief. In Amersfoort kwamen mooie initiatieven los. Ze zijn in dit huis al vaker genoemd. We zagen hoe mensen voor elkaar klaar stonden en hoe de gemeente met regelingen en tegemoetkomingen de helpende hand uitstak. Ook de overheid was nabij.

Herwaardering van de dingen die écht belangrijk zijn

De crisis heeft ons laten zien om welke waarden het nu eigenlijk gaat. Een herwaardering van de dingen die écht belangrijk zijn. Mensen die voor je klaar staan. Solidariteit met elkaar. Een gemeente die helpt als het moeilijk gaat. Een fijne en groene woonomgeving waar je je kunt ontspannen. De rust en ruimte op straat. De vrijheid om je eigen keuzes te kunnen maken, kunnen werken aan je fysieke en psychische gezondheid en het belang van bestaanszekerheid.

Onze stad over 10 jaar

Het college komt na het reces met een corona-herstelplan. Recent hebben we in de raad gepraat over de scenario’s die zijn ontwikkeld voor hoe Amersfoort er na de crisis uit zou kunnen zien. Het gesprek ging onder andere over de vraag: overkomen deze scenario’s ons nu of kunnen we ze beïnvloeden? GroenLinks is ervan overtuigd dat wij als gemeenteraad door onze keuzes invloed kunnen uitoefenen op hoe onze stad er over tien jaar voorstaat.

De weeffouten in ons systeem kunnen we niet alleen oplossen, daar is ook Den Haag voor nodig. Maar wij beslissen waar we in Amersfoort op willen sturen. Wij zeggen: Investeer gericht en langdurig in die zaken, die er toe doen. Die de crisis ons weer heeft laten zien. In de groene omgeving, ruimte voor wandelen en fietsen. De omslag écht maken. Investeren in ontmoetingsmogelijkheden en ontspanning in de openbare ruimte. En: Investeren in bestaanszekerheid. Het vangnet dat we hebben in onze stad, is nodig gebleken.

Armoedebestrijding en schuldenaanpak

Als het gaat om armoedebestrijding en schuldenaanpak, doen we het in Amersfoort goed. We zorgen dat mensen mee kunnen doen en perspectief hebben. De Actiefpremie is ook zo’n manier om vanuit je eigen waardigheid iets te doen aan je inkomen. Van waarde zijn door het vrijwilligerswerk dat je doet en daarmee een stuk inkomen verdienen. We nemen daarvoor al jaren een bedrag op in de begroting. Een te hoog bedrag, bleek vorig jaar en daarom vond mijn partij dat als er bezuinigd moest worden, die ‘onderbesteding’ er wel af kon. Dat is wat anders dan het voorstel dat er nu ligt. Daar zijn wij niet blij mee. We vragen het college om met andere voorstellen te komen voor de opdracht die er ligt vanuit amendement 129a.

Een Coronafonds, dat vlot beschikbaar is

Den Haag stelt veel geld beschikbaar om de gevolgen van de crisis aan te pakken. Wij vinden dat we dit geld snel moeten kunnen inzetten waar het nodig is en willen een Coronafonds, dat vlot beschikbaar is. De gelden die nu komen en waarvan we nu overhouden, zien we graag in een fonds gaan dat per 1 januari al kan worden aangesproken. Dat fonds willen we inzetten voor maatregelen die de effecten van de crisis verzachten, maar juist ook maatregelen die helpen om de weeffouten te herstellen. Laten we het geld gebruiken niet als pleister voor de korte termijn, maar als medicijn voor de langere termijn. Zo komt onze stad beter uit de crisis."