Kun je jezelf nog even voorstellen aan de leden en inwoners van Amersfoort die jou nog niet zo goed kennen?
Zeker. Ik ben Jeroen Bulthuis, 41 jaar. Ik woon al 16 jaar in Kruiskamp. Samen met mijn vriendin Anne hebben we drie kinderen, waarvan de oudste net is begonnen aan zijn laatste jaar op de basisschool. In mijn vrije tijd werk ik graag met m’n handen, lekker rommelen in de tuin of klussen in huis. En als ik tijd heb, maak ik graag een rondje op de racefiets. De laatste tijd is daar weinig van gekomen omdat we druk bezig waren met het verbouwen en energieneutraal maken van ons huis. Verder werkte ik tot voor kort als adviseur Ruimtelijke ontwikkeling bij Rijkswaterstaat. Die functie leg ik nu tijdelijk neer, omdat dit niet te combineren is met het wethouderschap.

En politiek gezien? 
Van jongs af aan ben ik al bezig met politiek en het algemeen belang. Op de middelbare school schreef ik kritische stukjes in de schoolkrant en was ik lid van onder andere de leerlingenraad. Toen ik in Groningen ging studeren werd ik direct lid van een politieke partij. Dat moest natuurlijk GroenLinks zijn. Het linkse en progressieve verhaal heeft mij altijd aangesproken. In de loop der jaren heb ik al veel voor GroenLinks gedaan. Ik zat in het provinciale bestuur van GroenLinks Utrecht en ik was een aantal keer campagneleider voor GroenLinks in Amersfoort. Gemeenteraadslid was ik sinds 2018. Ik was woordvoerder op de onderwerpen wonen en ruimtelijke ordening. Verder heb ik mij ingezet voor het autoluw maken van de Stadsring. Amersfoort is een fantastische stad waar we erg trots op mogen zijn, maar er is altijd ruimte voor verbetering. We kunnen meer inzetten op lopen en fietsen. Door de openbare ruimte verder te vergroenen, maken we het aantrekkelijker voor mens en dier.

Waarom was het nodig om Astrid te vervangen en waarom word jij naar voren geschoven om haar te vervangen?
Helaas is Astrid nu niet in staat om haar werk als wethouder uit te voeren. Eén van haar kinderen is ernstig ziek, wat maakt dat Astrid al haar aandacht en energie nodig heeft voor het welzijn van haar gezin. De afgelopen maanden is Astrids werk opgevangen door de andere wethouders. Nu duidelijk is dat Astrid langer afwezig is, heeft de fractie mij gevraagd om Astrid tijdelijk te vervangen. De onderwerpen waar Astrid als wethouder aan werkt, zoals wonen en de energietransitie, zijn belangrijke en pittige dossiers. Astrid had hierin als boegbeeld en aanjager een belangrijke rol. Deze onderwerpen hebben aandacht nodig, daarom heeft de fractie besloten om Astrid tijdelijk te vervangen. Er was behoefte aan iemand die snel kon starten en bekend is met de lokale situatie en inhoud van de dossiers. Vandaar dat ze bij mij uitkwamen. Ik denk dat ik vanuit mijn ervaring en achtergrond een waardevolle bijdrage kan leveren om ervoor te zorgen dat het werk van Astrid niet stil komt te liggen.

Je neemt tijdelijk de dossiers van Astrid over. Wat kunnen de inwoners van Amersfoort van jou verwachten de komende maanden?
De vervanging is tijdelijk, in eerste instantie voor 16 weken dus verwacht vooral geen grote koerswijzigingen. Ik ga voor continuïteit op een aantal lopende dossiers, zoals het omgevingsprogramma volkshuisvesting en het tempo maken bij de aanpak van de energietransitie. Natuurlijk leg ik daarbij mijn eigen accenten, maar mijn doel is om verder te gaan waar Astrid is gebleven. 

En tot slot, wie volgt jou op in de raad?
Goede vraag, want zonder goede vervanging in de raad had ik deze stap niet kunnen zetten. Mijn plek in de raad wordt ingenomen door een bekende: Harmen Niemeijer. Harmen was eerder deze periode al actief als buitengewoon raadslid. Hij kent de fractie, weet hoe de raad werkt en is op de hoogte van diverse dossiers. Ik ben erg gelukkig dat hij terugkeert. Giel van der Steenhoven en Jasper Fastl gaan aan de slag met mijn oude onderwerpen wonen en ruimtelijke ontwikkeling. Harmen gaat zich onder andere bezighouden met economie, dienstverlening en privacy.