De internationale school gaat er komen. Gisteren stemde de gemeenteraad over een voorstel om een kenniscentrum rondom internationalisering te beginnen. De zogenaamde ‘Amersfoortse aanpak’ moet kansengelijkheid binnen de Amersfoortse scholen versterken. De reden dat wij tegen dit voorstel hebben gestemd is omdat volgens ons de internationale school kansengelijkheid in de stad niet bevordert.
Schoolgeld
Op de internationale school betalen leerlingen straks circa 4000 euro schoolgeld per jaar. De leerlingen krijgen meer ruimte en kleinere klassen dan leerlingen in het regulier onderwijs. Het onderwijsprogramma is speciaal samengesteld. De organisatie van de school zegt verbinding te zoeken met andere scholen en samen projecten te willen doen. Daarbij gaan ze voorbij aan dat scholen nu al goed samenwerken in werkgroepen rondom internationalisering. Wat maakt dat zij niet het kenniscentrum rondom internationalisering in het onderwijs kunnen zijn?
De internationale school op een voetstuk plaatsen op dit onderwerp, terwijl onze Amersfoortse scholen enorm veel ervaring hebben op het gebied van internationalisering, lijkt ons daarom onterecht
Kansengelijkheid stimuleren
Afgelopen december gaf het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap akkoord op de bekostiging van de school. De gemeente Amersfoort werkt samen met de Internationale school en stelt voor 175.000 euro te investeren in de ontwikkeling ervan. Dat geld zal voornamelijk worden gespendeerd aan een kenniscentrum rondom internationalisering. GroenLinks vindt dat hier kritisch naar gekeken moet worden. Maar liefst 70.000 euro hiervan wordt uit het onderwijsbudget gehaald. Dit geld kan ook besteed worden aan projecten tegen kansenongelijkheid in het onderwijs. Als we zo'n bedrag willen uitgeven, dan zou dat in elk geval moeten passen bij onze visie op onderwijs. In het geval van GroenLinks moet dat draaien om kansengelijkheid.
Het merendeel van het geld (105.000 euro) komt uit het economiebudget. GroenLinks vindt een investering vanuit economie in het onderwijs een schitterend idee. Maar kom dan bijvoorbeeld met een plan om mbo-studenten of leerlingen uit het praktijkonderwijs te ondersteunen in het vinden van stageplekken en/of werkervaringsplekken. Zorg voor een betere verbinding tussen het bedrijfsleven en mbo-opleidingen/het praktijkonderwijs. Dat zorgt immers voor een stimulans in de economie én voor kansengelijkheid.