Wanneer je je geslacht in je paspoort wilt wijzigen dan gaat dat niet zomaar. Een psycholoog moet een deskundigenoordeel (€ 300 ,-) en deskundigenverklaring (€65 ,-) afgeven. Vervolgens kost het aanvragen van een nieuw persoonsbewijs ook geld. “Dit maakt de drempel voor transgender personen hoger dan voor andere personen om een wijziging in de basisadministratie door te voeren. Het verschil in kosten willen wij daarom wegnemen. Zo zorgen we voor een meer inclusief beleid”, draagt raadslid Freya Sixma als aanleiding aan voor het stellen van de vragen. Hoeveel mensen wijzigen jaarlijks hun geslacht bij de gemeente en hoeveel kost dat? “Het college heeft nu aan de hand van onze vragen, lang intern beraad én een gesprek met de doelgroep besloten om de kosten van het deskundigenoordeel en -verklaring op zich te nemen. Een mooie stap naar een inclusiever beleid!”
Vergoeding deskundigenoordeel en deskundigenverklaring
In afwachting van landelijk beleid neemt de gemeente zowel de kosten van het deskundigenoordeel en de deskundigenverklaring op zich. Momenteel is de Tweede Kamer bezig met een wetsvoorstel rondom dit thema. Eind juni wordt hier verder over gedebatteerd. Ook gaat het college de kosten voor een nieuw paspoort, rijbewijs en/of identiteitsbewijs vergoeden op het moment dat de aanvrager hiervoor geen geld heeft. Dat niet alleen: de gemeente gaat ook de kosten voor een nieuw persoonsbewijs overnemen wanneer er een verzoek tot wijziging van een achternaam wordt gedaan bij een nazaat van een tot slaafgemaakte of een kind dat door een ouder is mishandeld. Wederom met als voorwaarde dat de persoon hier zelf geen geld voor heeft.
“Wij zijn blij dat het college de vragen als aanleiding heeft genomen om hun inclusiebeleid te verbreden. Transgender personen zijn de enige groep die – naast de kosten van een nieuw persoonsbewijs – ook extra kosten in de vorm van de verklaring moeten maken. Dat verschil verdwijnt nu. Het maatwerkbeleid zorgt er daarnaast voor dat ook voor andere groepen die financiële drempels ondervinden voor het wijzigen van hun gegevens geholpen worden.”
De fractie van GroenLinks beraadt zich momenteel of ze het college aanvullend wil oproepen om het persoonsbewijs te vergoeden bij een geslachtswijziging, een wijziging van achternaam bij een nazaat van een tot slaafgemaakte of een kind dat door een ouder is mishandeld ongeacht de financiële draagkracht van de aanvrager.
De vragen en het antwoorden van het college: Beantwoording schriftelijke vragen (raadsinformatie.nl)