Stilstand door gebrek aan middelen
De gemeente startte een aantal jaar geleden met de herinrichting van De Kamp. Het gebied werd deels autoluw gemaakt en er kwamen maatregelen om wildparkeren tegen te gaan. Toch stokten de werkzaamheden, vooral door een tekort aan budget en ambtelijke capaciteit. Dit tot grote teleurstelling van ondernemers en bewoners, reden genoeg om het belang van de herinrichting opnieuw onder de aandacht te brengen.
Brede steun voor een autoluwe Kamp
Tijdens de commissievergadering Bedrijvigheid op 4 maart bleek dat veel fracties het eens zijn dat de Kamp niet alleen een nieuwe inrichting krijgt, maar ook autoluw wordt gemaakt. Een autoluwe Kamp doet recht aan de leefbaarheid én aan het participatieproces dat sinds 2019 loopt. De ondernemers, pandeigenaren en bewoners die destijds betrokken waren bij het opstellen van een toekomstbeeld voor De Kamp, pleiten al langer voor een prettige verblijfsruimte. Zij willen een omgeving zonder permanente overlast van autoverkeer. De commissie wil dat hier nu daadwerkelijk werk van gemaakt wordt.
Vervolgstappen in zicht
Ida Bromberg (GroenLinks) dient een motie in om een doorstart te realiseren. Het idee is dat de gemeente niet alleen verder gaat met de herinrichting, maar ook alvast een verkeersbesluit voorbereid om De Kamp autoluw te maken. Ida wil bovendien dat de raad zich kan uitspreken over de prioritering van de lopende projecten binnen de Visie Stadshart.
Perspectief voor De Kamp
Door de brede steun in de raad is duidelijk geworden dat er voldoende politieke wil is om de herinrichting voort te zetten. De grootste uitdaging ligt in de projectcapaciteit. Daarom is het belangrijk dat de raad zich binnenkort buigt over de vraag welke projecten in de binnenstad als eerste aangepakt worden. Dit moet zorgen voor duidelijkheid voor alle betrokkenen, zodat De Kamp na jaren van stilstand écht een nieuw gezicht krijgt.