Met dit voorstel zetten we weer een mooie stap voorwaarts op het pad naar de afvalvrije stad die we in 2030 willen zijn. We hebben in Amersfoort 59 basisscholen (inclusief speciaal basisonderwijs), verdeeld over 72 locaties. Als al deze scholen voortaan hun afval gescheiden kunnen laten verwerken, draagt dat direct bij aan het verminderen van de hoeveelheid restafval. Over een jaar komt er een tussentijdse evaluatie; en dan wil ik graag weten of dit ook voor het voortgezet onderwijs te realiseren is.
Daarnaast is het mooi dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe je afval kunt scheiden. Voor het succes van omgekeerd inzamelen is het belangrijk dat inwoners hun afval op de juiste manier weten te scheiden en jong geleerd is oud gedaan. De invoering van gescheiden afval op school, gaat dan ook samen met een educatief programma over zwerfafval en afval scheiden, waardoor kinderen leren afval op de juiste manier te scheiden en het ontstaan van zwerfafval te voorkomen.
Het ophalen van PMD, GFT en oud papier & karton (OPK) bij basisscholen door de ROVA betreft vooralsnog een pilot van twee jaar. Het ingewikkelde is dat afval van scholen wettelijk als bedrijfsafval wordt gezien, en het inzamelen van dit afval als economische activiteit. Scholen zijn daardoor aangewezen op commerciële inzamelaars, en dat maakt het te duur voor scholen om hun afval gescheiden op te laten halen. Dit raadsvoorstel maakt van de inzameling een ‘dienst van algemeen economisch belang’, waardoor het mogelijk is de ROVA de grondstoffen PMD, GFT en papier op te laten ophalen, en dat is goedkoper.