Voorzitter, In de zomer van 2022 presenteerden wij samen met D66, CDA, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren een ambitieus coalitieakkoord met prachtige plannen om Amersfoort groener en socialer te maken. Plannen waarmee wij Amersfoort klaar maken voor de toekomst. Plannen met hoop. Hoop die in een wereld die wordt geteisterd door oorlogen en de desastreuze effecten van klimaatverandering soms ver te zoeken is. Juist daarom is het zo belangrijk dat we in Amersfoort laten zien dat een betere toekomst mogelijk is en dat we samen met onze inwoners lokaal het verschil kunnen maken.
Inmiddels zijn we over de helft van deze raadsperiode, en dit college heeft hard gewerkt om veel van onze mooie plannen in de steigers te zetten. Complimenten daarvoor. Ik noem er een paar:
- De herinrichting van onze openbare ruimte: We maken ruimte voor mensen en vergroening. De Varkensmarkt en straks de Noordewierweg zijn goede voorbeelden die in samenspraak met omwonenden een mooi resultaat hebben opgeleverd.
- Investeren in Liendert: We gaan fors investeren om de enorme energie en kracht in de wijk nog beter tot hun recht te laten komen en ervoor te zorgen dat Liendert een wijk wordt die kansen biedt aan iedereen.
- Een energietransitie waarin iedereen kan komen: We helpen inwoners met een kleine beurs om hun huis te isoleren, zodat zij hun energierekening kunnen verlagen.
- Een nieuwe aanpak van armoede: Om zoveel mogelijk inwoners bestaanszekerheid te bieden en waarbij we uitgaan van vertrouwen.
- Weloverwogen bezuinigingen: Niet leuk, maar we hebben een flinke bezuiniging moeten doorvoeren. Hierbij hebben we mensen in een kwetsbare positie zoveel mogelijk ontzien.
- Meer, veel meer ruimte voor voetgangers en fietsers: We zetten de broodnodige stappen om de openbare ruimte toegankelijker te maken voor voetgangers en fietsers.
Maar, voorzitter, daarmee zijn we er nog niet. Deze coalitie heeft namelijk nog veel meer plannen, die helaas nog niet allemaal zijn opgepakt. Van sommige plannen heeft mijn fractie zelfs het idee dat ze eenzaam en alleen achter zijn gebleven in het pdf-bestand van het coalitieakkoord. Terwijl het nu tijd is om te leveren. Ik noem er een paar:
Het aanpakken van de Stadsring
Het plan om de Stadsring om te vormen van ring naar park staat wat ons betreft symbool voor de gewenste verandering in onze stad. Van een grijze asfaltvlakte naar een groene plek waar Amersfoorters elkaar kunnen ontmoeten. Dit is een initiatief van de inwoners, met breed draagvlak in deze raad. Wat ons betreft is het hoog tijd om serieuze stappen te zetten. Dus, waar wachten we nog op?
De nieuwe daklozenopvang
In onze stad, iedereen is het daar over eens, hoort niemand op straat te slapen. Daarom hebben we in het coalitieakkoord afgesproken dat de maatschappelijke opvang een nieuwe locatie krijgt. Dit moet zorgvuldig gebeuren, met aandacht voor de zorgen van omwonenden, maar ook met tempo. Daarnaast is het essentieel dat we de regie nemen om dakloze mensen zo snel mogelijk te huisvesten en dat ook onze buurgemeenten hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Gezien de urgentie van dit probleem verwachten wij dat het college begin volgend jaar hierin met een duidelijk plan komt.
De aanpak van leegstand in de stad
Door het grote aantal mensen dat zit te wachten op een woning is de leegstand teruggedrongen. Tegelijkertijd staan er op dit moment nog ongeveer 700 huizen langer dan een half jaar leeg in Amersfoort. Ook hebben we circa 50 leegstaande bedrijfspanden en 58.000 m2 leegstaande kantoorruimte. In deze tijd van schaarste is elk stuk ruimte dat we vrij kunnen maken voor iemand die ruimte zoekt in de stad, pure winst. In het coalitieakkoord was afgesproken dat we met een Leegstandsverordening komen. Ook in de Woondeal 2023 zijn afspraken over de aanpak van leegstand gemaakt. Het is nu tijd om die plannen van het papier af te laten komen en naar de realiteit te brengen, want in een plan kan niemand wonen.
Veiligheid
Als het gaat om veiligheid zet de gemeenteraad deze begroting een stap middels een mede namens GroenLinks en andere partijen ingediend amendement van het CDA om het aantal BOA’s te vergroten, en de handhaving zo meer slagkracht te geven. Maar ook daarmee zijn we er nog niet. We kunnen niet van de BOA’s verwachten dat ze alle veiligheidsproblemen in de stad oplossen. We moeten zorgen dat de oorzaken van overlastgevend gedrag en criminaliteit worden weggenomen. Daarom moeten we blijven investeren in preventie, omzien naar onze jeugd en weigeren te accepteren dat in onze stad kinderen in armoede opgroeien.
Energietransitie
Met de energietransitie zijn we goed op weg, maar moeten we ook nog spijkers met koppen slaan. Met de halfslachtige aanpak van de klimaatverandering van de regering in Den Haag gaan we de oorlog niet winnen. Des te belangrijker dat wij als Amersfoort onze verantwoordelijkheid wel nemen, zowel voor de toekomst van onze kinderen, als onze energierekening. We moeten vaart maken met een warmtenet, doorzetten met windenergie, en een noodplan maken over hoe we met de enorme impact omgaan die netcongestie gaat hebben.
Voorzitter, u merkt het allicht een beetje: ik ben ongeduldig. Dat komt omdat deze raadsperiode, en met dit college, hele belangrijke stappen gezet kunnen worden in het bouwen aan een stad die we met een goed gevoel kunnen doorgeven aan onze kinderen. En wat GroenLinks betreft kunnen we die kans niet laten liggen. We moeten leveren. En dat zeg ik expliciet tegen mijn collega’s hier in de raad. Want ik merk dat we als raad soms nog wat last hebben van koudwatervrees en liever in de veilige haven blijven dan de oversteek te maken naar die betere toekomst. Maar als we echt werk willen maken van onze ambities, zullen we moeten durven en stappen moeten zetten, ook als die spannend zijn. Juist op de dossiers waar het schuurt. Ik heb het al eerder gezegd: draagvlak voor nieuw beleid is niet iets dat je overkomt – dat moeten we als politici en bestuurders creëren. Zoals de Amerikaanse schrijver John A. Shedd mooi beschreef: “een schip in de haven is altijd veilig, maar daar zijn schepen niet voor bedoeld.”