Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden, of zouden dit graag willen en dat is een goede zaak - hoewel we natuurlijk het liefst zoveel mogelijk mensen op de fiets of in het OV zien. Feit is dat gezien de ontwikkelingen steeds meer oplaadmogelijkheden nodig zijn. Daarnaast zijn er steeds meer Amersfoorters die hun (toekomstige) elektrische auto aan huis, met zelf opgewekte groene stroom willen kunnen opladen. Dat laatste is op dit moment in Amersfoort alleen mogelijk als je een eigen oprit hebt.
GroenLinks ontvangt veel mails van inwoners met de vraag of Amersfoort niet kan experimenteren met zogenoemde kabelgoottegels: tegels waarin snoeren voor het opladen van auto’s worden weggewerkt, zodat niemand daarover kan struikelen. In andere gemeenten vinden deze experimenten al plaats of zijn kabelgoottegels al aan te vragen.
Amersfoort ziet veel beren op de weg, zo bleek toen wij vorig jaar schriftelijke vragen stelden over kabelgoottegels. Toch willen wij hier graag verder over praten: wij zien mogelijkheden en de behoefte is er. Thuisladen heeft bovendien meerdere voordelen, zo is het onder meer goedkoper en het voorkomt netcongestie.
Wij willen dus onderzoeken hoe we inwoners het beste kunnen faciliteren, al dan niet met zelf opgewekte stroom. Want ook het aanvragen en realiseren van openbare laadpalen in de directe omgeving is soms erg lastig, zo blijkt uit diverse mails. Denk aan laadpalen bij parkeerplaatsen die deels in eigen bezit zijn. Daarnaast krijgt GroenLinks signalen over gebrek aan (openbare) laadpalen en het feit dat mensen bij gebrek aan andere voorzieningen ‘dan maar de kabel los over de stoep’ leggen, soms afgedekt met een kabelmatje.
Dit alles maakt helaas dat Amersfoorters geregeld afzien van de overstap van fossiel naar elektrisch, dus hoog tijd om hierover een gesprek te organiseren.
Op de agenda van de commissie Bedrijvigheid
Dinsdag 14 februari gaan we op initiatief van GroenLinks in de commissie Bedrijvigheid in gesprek over oplaadmogelijkheden voor elektrische of hybride auto’s aan huis en (gebrek aan) laadmogelijkheden in de openbare ruimte.
We starten met een (korte) presentatie van de ambtelijke organisatie: wat is het huidige beleid, hoe zien trends & ontwikkelingen eruit, hoe staan we daar als gemeente in?
Daarna wil GroenLinks met de andere commissieleden en inwoners praten over de toekomstbestendigheid van het beleid en ervaringen van Amersfoorters, mede in het licht van de mobiliteitstransitie die we willen maken.
Ook een ambtenaar van de gemeente Enschede - waar een proef met kabelgoottegels plaatsvindt - sluit aan, en het kennisplatform CROW, één van de partijen die ervoor zorgt dat in Nederland de infrastructuur, de openbare ruimte en het verkeer en vervoer goed geregeld is. Zij zullen hun licht laten schijnen over de juridische kant van kabelgoottegels, waar het gaat om de aansprakelijkheid en de gevolgen die het toestaan van kabelgoten met zich meebrengt.