Dit is wat wij willen:
- De persoonlijke situatie van degene die zorg nodig heeft en de mogelijkheden van het sociale netwerk moeten altijd het uitgangspunt zijn bij het toekennen van zorg of hulp. Het sociale netwerk wordt direct betrokken.
- Mensen die hulp of zorg nodig hebben, moeten deze tijdig krijgen. We accepteren geen wachtlijsten. We willen dat er in het welzijnswerk en bij de wijkteams voldoende mensen werken zodat in alle buurten goede en passende ondersteuning te krijgen is.
- Bij informatie over de gezondheidszorg moeten we meer rekening houden met laaggeletterden. Ook moet er meer voorlichting komen over rechten in de zorg. Om de zorg toegankelijker te maken krijgt onafhankelijke cliëntondersteuning een sterkere positie en gaan we (onbewuste) discriminatie of onprettige bejegening van minderheden in de zorg tegen.
- Mantelzorgers zijn van grote waarde bij de zorg voor hun naasten. Zij mogen er niet alleen voor staan. Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken, willen wij hen beter ondersteunen en zorgen voor tijdige vervanging als dat nodig is (respijtzorg). De gemeente houdt hierbij ook rekening met culturen waarin het vragen om hulp als ongewoon wordt gezien.
- Zorg en winst horen niet bij elkaar. GroenLinks stelt samenwerking tussen zorgaanbieders voorop. Meer samenwerking levert niet alleen betere hulp- en ondersteuning op, maar is ook goedkoper.
- De zogenoemde ‘doorbraakaanpak’ zorgt voor oplossingen bij huishoudens met veel en ingewikkelde problemen. Hierbij krijgen professionals de vrijheid om te doen wat nodig is om de problemen van deze mensen voor langere termijn op te lossen. GroenLinks wil deze aanpak de komende jaren verder uitbreiden.
- We willen experimenteren met een integraal persoonsgebonden budget (pgb). Mensen die dat nodig hebben en aankunnen, krijgen de mogelijkheid van een pgb voor alle aspecten van hun leven: voor zorg, werk, wonen, sport, welzijn en onderwijs.
- GroenLinks geeft de klanten van instellingen voor zorg en welzijn grotere invloed op de beoordeling van de kwaliteit van de dienstverlening. De gemeente geeft ervaringsdeskundigen en bewoners invloed op de inkoop, uitvoering en bijsturing van zorg.
- We moeten de grote personeelstekorten in de zorg tegengaan. Daarom zet GroenLinks zich samen met de onderwijsinstellingen actief in voor het opleiden van zorgpersoneel. Instellingen die door de gemeente gesubsidieerd of gecontracteerd worden, moeten een voorbeeldige werkgever zijn en zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden.