Dit is wat wij willen:
- Meer bouwen alléén is niet voldoende. Het gaat er vooral om dat er genoeg betaalbare woningen zijn. Juist voor mensen voor wie de tekorten het grootst zijn.
- GroenLinks wil daarom bij bouwprojecten minimaal 35 procent sociale huurwoningen en minimaal 20 procent woningen in het middensegment. Per wijk kunnen die percentages overigens verschillen. In gebieden met relatief weinig sociale huurwoningen, zoals De Berg en Hoogland, willen we het percentage verhogen. In Liendert, Koppel en Kruiskamp, waar al relatief veel sociale huurwoningen zijn, zijn we daar terughoudend mee. Op die manier worden wijken beter gemengd. De verkoop van huurwoningen leggen we aan banden: sociale huurwoningen moeten ook in toekomst in dit segment beschikbaar blijven.
- Verder willen we op verschillende manieren de prijsstijgingen op de woningmarkt beteugelen. Zo worden exorbitante prijzen in de vrije sector onder meer veroorzaakt door beleggers die op grote schaal woningen opkopen om ze vervolgens tegen onredelijk hoge prijzen te verhuren (‘buy to let’). Hier moet een einde aan komen. Een woning is om in te wonen, niet om mee te speculeren en veel geld aan te verdienen.
- De woningnood kan voor een deel worden opgelost door de bestaande woningvoorraad beter te benutten en de doorstroming te bevorderen. Bij de bouw van nieuwe woningen moet daarom beter worden gekeken naar de woonwensen van potentiële doorstromers.
- Ook voor mensen met alternatieve woonwensen, woon-zorgcombinaties, woongroepen en collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo) is meer aandacht nodig. We willen dat de gemeente variatie bevordert, bijvoorbeeld door meer te doen voor bijzondere doelgroepen zoals kwetsbare mensen, ouderen met een migratieachtergrond en mensen met een GGZ-achtergrond. Daarbij moet vaak ook zorg in huis kunnen worden geleverd. Voor ouderen willen we dat er woonruimte komt tussen een zelfstandige woning en wonen in een instelling.
- De ruimte voor nieuwe woningen zoeken we zoveel mogelijk binnen de huidige stad. Door deze focus houden we het buitengebied groen en vrij van bebouwing. Bovendien is in de bestaande stad het draagvlak voor voorzieningen zoals openbaar vervoer groter en geven we met de investeringen die worden gedaan ook een impuls aan de leefbaarheid van wijken en buurten.
- Wat ons betreft is Vathorst-Bovenduist de laatste grote uitbreiding buiten de stad. Hoogland-West en Stoutenburg-Noord moeten groen blijven.
- GroenLinks ziet allerlei kansen voor verdichting, herontwikkeling en transformatie. Het is niet altijd de makkelijkste weg, maar wel de weg die de meeste meerwaarde oplevert. Deze aanpak is vooral kansrijk op plekken die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Tot 2030 ligt voor ons daarbij de focus op het Hoefkwartier (naast station Schothorst) en het gebied Langs Eem en Spoor (met onder andere de Wagenwerkplaats, Trapezium, Nieuwe Stad en de kop van de Isselt).
- Voor de periode na 2030 zetten we in op herontwikkeling van het middendeel van de Isselt (‘vak C en D’) tot een gemengd gebied voor wonen en werken. Hier is volgens ons op termijn ruimte voor nog eens minimaal 3.000 woningen.
- Het oplossen van het woningtekort moet bijdragen het verlagen van de CO2-uitstoot door gebouwen en het vergroten van de biodiversiteit. Dat kan prima, want de bouwsector is tegenwoordig goed in staat om woningen te bouwen die energieneutraal of zelfs energieleverend zijn. GroenLinks wil dat bouwpartijen geen kansen hiervoor laten liggen en dat woningbouwcorporaties worden gevraagd het maximale te doen.
- Ook natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen is heel goed mogelijk. De energietransitie biedt kansen om de woonkwaliteit in brede zin te verbeteren: bewoners gaan er ook in comfort op vooruit en in buurten verbetert de leefbaarheid. We willen die kansen maximaal benutten.
- Bij bouwplannen in bestaande buurten willen bewoners actief worden betrokken. Logisch, want het is hún woonomgeving. Steeds vaker komen bewoners zelf met ruimtelijke plannen. Wij juichen dat toe. We geloven dat plannen sterker worden als de gemeente deze participatie actief ondersteunt.
- Er moet helder, open en eerlijk worden gecommuniceerd met de bewoners van het wijkje Jericho over de plannen voor sloop en nieuwbouw. Het moet duidelijk zijn wie op welk moment welke knopen doorhakt, en welke zeggenschap zij zelf als bewoner zullen hebben in het proces. Er moet een terugkeergarantie komen voor alle inwoners die in Jericho willen blijven wonen. De sloopplannen kunnen alleen worden uitgevoerd als 70% van de bewoners met het sociaal plan instemt.