Vooral voor jongeren is de verleiding om snel geld te verdienen in het criminele circuit soms onweerstaanbaar. Om dit proces in de kiem te smoren, is een lange adem nodig. Daarom zetten wij in Amersfoort vol in op preventie. Het gaat om onderwijs, opvoedingsondersteuning, jongerenwerk en jeugdzorg, inzet van buurtouders en samenwerking tussen woningcorporaties, BOA’s en de politie. Door alternatieven te bieden, haal je de verkeerde prikkels weg. En door wijkgericht een netwerk op te bouwen, krijg je mensen in het vizier en kun je probleemgedrag op tijd corrigeren. Dan werk je fundamenteel aan veilige wijken en buurten.
Dit is wat wij willen:
- We investeren in jongerenwerk met aandacht voor risicogedrag zoals spijbelen, kleine vergrijpen en drugsgebruik. Uitgangspunt is dat jongeren zelfvertrouwen krijgen en medeverantwoordelijk worden voor hun persoonlijke ontwikkeling.
- Samen met jongerenwerkers, scholen, sportclubs en het welzijnswerk willen we zorgen voor betere voorlichting aan jongeren over alcohol en drugs. Doel is om jongeren bewust en weerbaar te maken.
- Wijkagenten zijn zichtbaar en benaderbaar. Omdat we belang hechten aan representativiteit willen we dat het politiekorps een afspiegeling van de samenleving is.
- We creëren meer plek voor opvang van slachtoffers van huiselijk geweld. Op aanwijzing van politie of hulpverlening moeten zij snel opgevangen kunnen worden.
- In Amersfoort zie je steeds vaker schijnconstructies in woonwijken, op bedrijventerreinen en in winkelstraten. Hier vinden ondermijnende criminele activiteiten plaats zoals drugsproductie en witwassen. We trekken extra geld uit om samen met de politie, belastingdienst en andere partners ondermijning aan te pakken.
- Bij de inrichting van de openbare ruimte wordt aandacht besteed aan sociale veiligheid. Bijvoorbeeld door goede verlichting, maar zonder lichtvervuiling.
- Privacy vinden we van groot belang. De gemeente moet data van en over burgers vertrouwelijk en uiterst zorgvuldig behandelen. We zijn tegen preventief fouilleren. Dat tast ieders privacy aan en houdt een risico in van racisme en etnisch profileren.
- Cameratoezicht leidt niet tot een groter gevoel van veiligheid en doet niets tegen geweld. Wel gaan camera’s ten koste van privacy. We willen daarom alleen gemeentelijk cameratoezicht als dat tijdelijk en gericht is, bijvoorbeeld bij terugkerende veiligheidsproblemen.
- Algoritmen voor gedragsvoorspelling en besluitvorming zijn transparant en worden regelmatig getoetst op de naleving van mensenrechten, inclusief non-discriminatie en de beginselen van behoorlijk bestuur. Automatische verzameling van biometrische gegevens in de openbare ruimte, bijvoorbeeld door gezichtsherkenning, wordt niet toegestaan.
- Vuurwerk is vragen om (sociale én fysieke) onveiligheid. Er komt daarom een verbod op consumentenvuurwerk in Amersfoort.