Enkele weken geleden, op dinsdagavond 11 november, stemde de GroenLinks-fractie verrassend voor de Gemeentebegroting 2015-2018. In juli stemden we namelijk nog tegen de kadernota, en de begroting is min of meer een uitwerking van die kadernota. Wat was er aan de hand?
De belangrijkste reden om destijds tegen de kadernota te stemmen was dat in de kadernota te weinig budget voor 2015 voor het Sociaal Domein (de Jeugdzorg, de WMO en de participatiewet) was gereserveerd. De bezuinigingen op het Sociaal Domein door het Rijk waren door het college namelijk één-op-één doorvertaald. Omdat het college voor het jaar 2015 zorgcontinuïteit heeft beloofd heb je in 2015 logischerwijs evenveel geld nodig om zorg te bieden als in 2014, maar de gemeente Amersfoort krijgt miljoenen euro's minder budget. Met andere woorden, we komen in 2015 (en waarschijnlijk ook in 2016) geld te kort om de zorg te bieden die de inwoners van Amersfoort nodig hebben. GroenLinks wilde al bij de kadernota de sociale reserve flink verhogen zodat we voor de zorg geld achter de hand hebben als het budget aan het eind van 2015 op is. De coalitiepartijen wilde daar echter niet aan, er kwam geen verhoging van de sociale reserve, en dus stemden we tegen de kadernota.
Bij deze begroting ging het weer die kant op, want opnieuw was er geen extra budget voor de zorg gereserveerd. Achter de schermen hebben we flink geprobeerd de coalitiepartijen D66, VVD, PvdA en de ChristenUnie onze kant op te bewegen en wel iets te regelen voor tegenvallers in de zorg. Het resultaat is de aangenomen motie M-4.23 waarin de meerderheid van de raad zich uitspreekt dat er bijgepast wordt als het zorgbudget op is (“Mocht dat niet voldoende zijn, dan spreekt de raad uit dat in nood het tekort in 2015 uit andere reserves en de saldireserve gehaald kan worden”). Ook wordt in die motie geregeld dat meevallers in het sociale domein in het sociale domein blijven (de meevallers in het sociale domein van 2014, enkele miljoenen, zijn voor een groot deel naar sport gegaan). Eindelijke erkenning voor de problemen in de zorg, eindelijk de keuze om bij te passen als er geld tekort komt, en niet te kiezen voor wachtlijsten of de toegang tot de zorg verscherpen om zo binnen budget te blijven.