De gemeente organiseerde vorige week zaterdag, 25 januari, een wandeling voor inwoners van Amersfoort langs de Kersenbaan. Zo konden we zien welke bomen als gevolg van de aanleg van deze weg zouden moeten verdwijnen en welke zouden kunnen blijven staan of worden verplant. Ik was verbaasd hoe weinig politiek er aanwezig was: wethouder Buijtelaar (VVD), de SP, en ikzelf namens GroenLinks. De stemming onder de deelnemers was behoorlijk anti-Kersenbaan, maar ook zeer respectvol naar de mensen van de gemeente en de wethouder.

De wandeling vond ik erg informatief. Iedere deelnemer kreeg een bundel landkaarten uitgereikt waarop aangegeven was welke bomen moesten wijken. Op bepaalde punten langs het tracé werd gestopt om vragen te beantwoorden. Maar een paar dagen later, toen ik ging kijken na de start van de kap, merkte ik bij mezelf dat ik me er toch geen goede voorstelling van heb kunnen maken (zie foto). Wat een kaalslag!

Hebben we dit als raadsleden kunnen voorzien? Ik ben teruggegaan naar de stukken uit de vorige raadsperiode en heb ook enkele beelden van de raadsvergaderingen van destijds bekeken. GroenLinks heeft in december 2008 inderdaad ingestemd met de huidige variant voor de Kersenbaan, net als de andere partijen. De Kersenbaan moet namelijk de leefbaarheid in het zuiden van Amersfoort vergroten, door de verkeersdruk op de woonstraten nabij de Kersenbaan te verminderen en de veiligheid voor langzaam verkeer te vergroten. Het debat in de gemeenteraad ging in 2008 dan ook vooral over het verkeer, niet zozeer over bomen.

Over bomen en groen is wel uitgebreid gesproken tijdens de vele informatieavonden over de Kersenbaan. Bewoners en betrokkenen stelden daar regelmatig vragen over. Op 6 mei 2009 bijvoorbeeld is gevraagd om groen dat verwijderd wordt te compenseren, waar mogelijk direct naast de Kersenbaan. Het verslag van die bijeenkomst geeft aan dat de gemeente hier wel aandacht voor had en zou houden, maar dat er geen toezeggingen konden worden gedaan. Bijna vijf jaar later kunnen we zien wat dat betekent: van al het groen dat verdwijnt komt ongeveer 12% terug. Dat is wel erg weinig.

Ik denk dat destijds de gemeenteraad scherper had moeten zijn op het groen en had moeten pleiten voor compensatie van bomen die moesten wijken voor de Kersenbaan. Bij het besluit over de aanleg van de Westelijke ontsluiting is dat beter gegaan. Daar is het GroenLinks gelukt om 100% groencompensatie voor elkaar te krijgen, plus een bedrag voor natuurverrijking in het gebied. Ook voor de Kersenbaan zou zoiets nog steeds kunnen. Als genoeg partijen dat maar willen. GroenLinks zal daar in ieder geval voor strijden.

Frans Prins