De economie krabbelt weer wat op, maar de gevolgen van de crisis merken we nog steeds. De werkloosheid stijgt, huizen zijn slecht verkoopbaar en daardoor komen steeds meer mensen financieel in de problemen. Eén op de twaalf kinderen leeft onder de armoedegrens. Er ontstaan nieuwe groepen 'armen'. Niet het moment dus om te bezuinigen op inkomensvoorzieningen.

Bezuinigingen van het rijk niet op het bordje van getroffen burgers leggen

Leven met geldzorgen is moeilijk: er zijn financiële, maar vaak ook sociale problemen. Nergens meer aan meedoen omdat lidmaatschappen te duur zijn, niet trakteren als je jarig bent op school, de deur niet uit omdat vervoer te duur is... Het rijk geeft steeds minder geld aan de gemeente voor het verzachten van armoede. Met GroenLinks in het stadsbestuur heeft Amersfoort in de afgelopen vier jaar zelf extra geld bijgelegd. En dat niet is alles. In 2014 is er een sociaal fonds waar 1,5 miljoen euro in zit. Dat geld is zowel voor mensen die leven in de armoede, als voor initiatieven om groepen arme mensen te ondersteunen. Dat blijven we doen zolang dat nodig is. Daarnaast zorgt de gemeente op initiatief van GroenLinks ervoor dat de voedselbank, de kledingbank en de speelgoedbank samen betere huisvesting krijgen.

Behoud van gemeentelijke bijdragen

Als het aan ons ligt, blijft het ook de komende vier jaar voor gezinnen onder de armoedegrens mogelijk om te sporten, te genieten van cultuur en een bijdrage in de schoolkosten te krijgen. Ook willen we zorgen dat zij gebruik kunnen blijven maken van de collectieve (aanvullende) zorgverzekering van de gemeente. Voor oudere mensen blijft de ouderentoeslag bestaan.

Nieuwe armen

Naast mensen die van een uitkering of minimuminkomen leven, heeft GroenLinks ook oog voor groepen 'nieuwe armen'. Denk bijvoorbeeld aan mensen die door het verlies van hun baan of beëindiging van hun relatie hun dure koophuis te goedkoop moeten verkopen. Zij dreigen in zware schulden te raken. Denk ook aan mensen die voor zichzelf begonnen zijn en door de crisis te weinig opdrachten hebben. Op initiatief van onze wethouder is een campagne gestart om deze groep te wijzen op de regelingen die voor hen bestaan, zodat grotere problemen worden voorkomen.

Wat hebben we de afgelopen vier jaar bereikt

  • De bezuinigingen van het rijk zijn niet doorberekend aan de armste gezinnen.
  • GroenLinks met een wethouder verantwoordelijk voor sociaal beleid.
  • Een sociaal fonds van 1,5 miljoen euro.
  • Hulp aan de voedselbank, de kledingbank en de speelgoedbank voor betere huisvesting.
  • Meer aandacht voor groepen 'nieuwe armen'.
  • De norm dat van nieuwe woningen 30% sociale woningbouw is, is gehandhaafd.

Wat willen we de komende vier jaar bereiken

  • Mensen die het zelf even niet redden, kunnen blijven rekenen op hulp. Het geld hiervoor nemen we in de begroting op.
  • De jeugdwerkloosheid bestrijden door extra stageplekken en werkervaringsplekken te creëren bij de gemeente, vooral voor MBO'ers, die het vaak extra moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.