Er zijn te weinig gratis stallingplaatsen bij het station van Amersfoort. Daarom is het onredelijk fietsen te verwijderen als ze buiten de rekken staan en om foutstallers te bekeuren. GroenLinks wil oplossingen in plaats van boetes.
15 euro
De gratis fietsenstalling op het stationsplein is voor 140 procent bezet. Minstens één op de vier fietsforensen kan daardoor, ook na lang zoeken, geen vrije fietsenklem meer vinden. Honderden fietsen worden zodoende naast de formele stallingplaats geparkeerd. Wie dan pech heeft, kan zijn fiets tegen betaling van 15 euro ophalen bij het Fietsendepot op bedrijventerrein De Isselt. "Dit strookt niet met het beleid van de gemeente om de fietsforens juist te stimuleren", zegt Frans Prins (GroenLinks): "Eigenlijk zegt de gemeente: 'zoek het maar uit'."
1,25 euro
Voor de langere termijn heeft de gemeente aangekondigd om met een structurele oplossing te komen. Daarvoor gaat het Stationsplein voor een groot deel op de schop. Maar het duurt jaren voor dat is geregeld. GroenLinks wil dat er vaart wordt gemaakt met deze plannen, maar wil ook op de korte termijn maatregelen. Prins: "Alleen repressie werkt niet tegen foutstallen. Dat geeft ook helemaal geen pas, want we willen de fiets nu juist bevorderen. Eén fiets meer is een auto minder, zo simpel is dat." GroenLinks vraagt het college met creatieve oplossingen te komen. "Maak een deel van de betaalde stalling gratis, beperk de afhaalboete tot € 1,25, dus gelijk aan de betaalde stalling, zoek ruimte in de buurt, doe iets!"
Vragen
De parkeerdruk op de gratis stallingplaatsen aan het Smallepad of richting BW-laan neemt de laatste tijd ook toe, dus doorverwijzen is geen optie meer, stelt Prins. Heel veel plaatsen zijn daar niet meer vrij. GroenLinks stelt mondelinge vragen aan het college. "Wij vinden ook dat de fietsenstalling een enorme rommel is. Maar wij vinden niet dat repressie daarvoor de oplossing is. We willen fietsers juist stimuleren. Wat wil de gemeente daar aan doen?"
Tweede Kamer
GroenLinks wil van Amersfoort de beste fietsstad van Nederland maken. Dat kan met de aanleg van snelle fietsroutes, betere stallingen en voorrang voor de fiets. Om dat doel kracht bij te zetten komt Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, vrijdag naar de Keistad. Hij gaat dan onder andere in gesprek met fietsforenzen.