Op zondag 2 februari 2014 om 16:30 uur wordt voor de honderdste keer een wake gehouden bij de hoofdingang van Detentiecentrum Zeist. Sinds in november 2005 de brand uitbrak in het cellencomplex op Schiphol-Oost waarbij 11 mensen om het leven kwamen, staan iedere eerste zondag van de maand mensen voor de ingang van het Detentiecentrum Zeist. De werkgroep Kerkelijke Ondersteuning Vluchtelingenwerk Zeist organiseert deze wake, namens de Raad van Kerken Zeist en Soest / Soesterberg. De Raad van Kerken Amersfoort ondersteunt deze wake: de laatste jaren komen ook steeds meer Amersfoorters deze wake bezoeken.
In het Detentiecentrum Zeist verblijven gemiddeld tussen de 200 en 450 mensen, actuele situatie in december van dit jaar: 225 personen. De meeste bewoners zijn illegale en uitgeprocedeerde vreemdelingen zonder een strafblad. Er verblijven mensen uit veel verschillende landen. Zij zitten hier maximaal 18 maanden opgesloten, soms worden ze op straat gezet met een klein geldbedrag en later weer opgepakt. Dan begint een nieuwe termijn van 18 maanden. De meeste mensen kunnen niet worden uitgezet, omdat het land van herkomst niet wil meewerken. Dit kan betekenen dat sommige bewoners hier met tussenpozen jaren verblijven. De Nederlandse praktijk van detentiecentra is in strijd met internationale verdragen, Nederland is dan ook al diverse keren berispt door internationale mensenrechten instanties. De omstandigheden in een detentiecentrum zijn slechter dan in een gevangenis: gedetineerden hebben geen recht om bv. aanwezig te zijn bij belangrijke gebeurtenissen in iemands leven ( geboorte of begrafenis), ze hebben ook geen recht op betaald werk of op onderwijs. Vier gedetineerden per cel is geen uitzondering...
Doel van de wake is om de bewoners een hart onder de riem te steken én de aandacht van de mensen én van de landelijke / plaatselijke politiek te vestigen op de humanitair ontoelaatbare situatie. Veel kerken doen al jaren mee aan de wekelijkse bloemengroet, bloemen worden zondags uitgedeeld aan de bezoekers van de kerkdienst. Ook worden acties voor telefoonkaarten ondersteund, zodat bewoners rondom Pasen, Kerst en Oud en Nieuw hun familie en vrienden kunnen bellen. Verschillende politieke partijen in Zeist en Soest zijn op hun manier betrekken bij het detentiecentrum en proberen via hun vertegenwoordigers in het parlement aandacht te vragen voor de onaanvaardbare situatie in het detentiecentrum.
Wij roepen de Amersfoorts gemeenteraadsleden op om op zondag 2 februari 2014 met één of meerdere partijgenoten aanwezig te zijn bij de 100e wake. Het detentiecentrum ligt niet op Amersfoorts grondgebied, maar partij kiezen voor vluchtelingen en asielzoekers is een fundamentele zaak voor iedereen die opkomt voor de waardigheid en voor het welzijn van mensen. Veel inwoners van Amersfoort voelen zich betrokken bij het detentiecentrum en het is een goede zaak als dit ook door Amersfoortse politici wordt ondersteund.
Wij zien u graag op 2 februari 2014!
Met vriendelijke groeten,
Namens de werkgroep Overwaarde,
Gerian Dijkhuizen en Rienk Rietveld.
Plaats van de wake: Detentiecentrum Kamp Zeist, Richelleweg 13, Soesterberg.
Per auto: Afslag Soesterberg, richting Militair Luchtvaartmuseum.
Informatie: 030 6962283 / 035 6013882.
Website: www.wakezeist.nl.