In de raadsvergadering van dinsdag 24 september heeft Dick van de Velde van GroenLinks samen met PvdA en SP een interpellatie gehouden over de ontstane situatie rond verkoop van perceel Keerking 118 waar de Buurtnatuurtuin en de Weggeefwinkel zetelen. Door verkoop aan een derde partij dreigen zij 'hun grond' te moeten verlaten. Daarom willen zij zelf een bod doen, maar willen wel de tijd nemen goed te onderzoeken of het haalbaar is en op welke manier. Maar eerst moeten ze de ruimte van Raad en College krijgen voor hun inbreng.
Korte voorgeschiedenis
Twee weken geleden heeft Dick van de Velde een motie ingediend namens GroenLinks en PvdA waarin hij het College verzocht ruimte te geven aan de Weggeefwinkel en de buurtnatuurtuin om ook een bod te kunnen uitbrengen. Beide bewonersinitiatieven willen daartoe een haalbaarheidsonderzoek doen om tot een realistisch bod te kunnen komen. In de motie werd ook verzocht daarvoor drie maanden ter beschikking te stellen. De motie werd ingetrokken, omdat het college aangaf niet al 17 september te zullen komen met een definitief besluit, maar met een RaadsInformatieBrief(RIB)waarin een voornemen tot een besluit bekend zou worden gemaakt. De Raad zou daarna aan zet zijn zelf een besluit te kunnen nemen.
Positie van het College
Het College maakte in een RIB van 17 september jl. bekend dat zich een koper heeft gemeld die een bod heeft uitgebracht. Het gaat om een acceptabel bod volgens het college. Aan de andere kant was het College wel bereid beide buurtinitiatieven de mogelijkheid te geven tot een bod, waarbij de drie maandentermijn in zou gaan op 29 augustus jl., het moment dat zij te kennen hadden gegeven ook een bod te willen uitbrengen. Dat betekende dat volgens het College per 1 december as. hun bod er zou moeten liggen. Bovendien had het College het voornemen de gebruikersovereenkomsten met de Weggeefwinkel en de Buurtnatuurtuin op te zeggen op 1 oktober as.
De interpellatie
In de interpellatie op 24 september gaf Dick van de Velde aan blij te zijn met de ruimte die het College aan de buurtinitiatieven wil geven. Maar gaf ook aan dat die ruimte wel de volle drie maanden vanaf het moment van besluitvorming in beslag zou moeten nemen. Wat betreft het opzeggen van de gebruikersovereenkomsten per 1 oktober as. ligt het nog gevoeliger. Het College had twee weken eerder verklaard dat de Raad aan zet zou zijn als de RIB er zou liggen, maar zette met dit voornemen om de overeenkomsten op te zeggen de Raad buiten spel. Immers de volgende Raadsvergadering vindt pas 8 oktober plaats en zou door de onomkeerbaarheid van het besluit geen rol meer kunnen spelen. Daarnaast werd in de interpellatie het verzoek aan het College gedaan dezelfde faciliteiten ter beschikking te stellen als andere bewoners-initiatieven tot nu toe ook gekregen hadden om hun haalbaarheidsonderzoeken te kunnen doen, zoals het Klokhuis, de Boerderij, Het Middelpunt en het Koerhuijs. Tenslotte bracht Dick van de Velde ter sprake dat het hier om maatschappelijk initiatief gaat. Om bewoners die zelf aan de slag gaan om maatschappelijke doelen te realiseren. De overheid zelf doet in toenemend mate beroep op burgers zich daarvoor in te zetten. Het past de gemeente niet dit soort initiatieven slechts te behandelen als een particulier belang zoals dat van een projectontwikkelaar. Niets ten nadele van projectontwikkelaars, want die zijn ook nodig, maar de afweging moet wel in een perspectief geplaats worden. De indieners van de interpellatie, GroenLinks, PvdA en SP pleitten ervoor in een aparte Rondevergadering te bespreken hoe de gemeente om zou moeten gaan met maatschappelijke initiatieven.
Motie GroenLinks, PvdA, SP
Aan het eind presenteerde Dick van de Veld een motie waarin standpunten verwoord zijn rond de vier onderwerpen die in de interpellatie aan de orde werden gesteld.
De uitkomst
Het College kwam bij monde van Hans Buijtelaar met een reactie die toch onvoldoende op de achterliggende problemen inging. Hij zegde wel toe aan een Ronde-bespreking mee te willen werken. Voor de opstellers van de motie was dat een te magere uitkomst en werd de motie in stemming gebracht. Uit de stemverklaringen werd duidelijk dat een ruime meerderheid voor de motie zou stemmen. En zo geschiedde. Alleen de VVD stemde tegen.
Het betekent dat de Buurtnatuurtuin en de Weggeefwinkel:
- 3 maanden de tijd krijgen om hun haalbaarheidsonderzoek te doen zodat ze een bod “in brede zin (koop, huurkoop, pacht, enz.)” kunnen uitbrengen
- 1 oktober als datum wordt geschrapt wat betreft de beëindiging van de gebruikersovereenkomsten
- Het haalbaarheidsonderzoek gefaciliteerd wordt door gebruik te kunnen maken van experts, zoals juristen, financiële deskundigen, enz.
Voor de stad betekent het:
- Dat een discussie gevoerd zal worden op welke manier de gemeente om zal gaan met maatschappelijk initiatieven. In een tijd dat overheden steeds meer beroep gaan doen op burgerinitiatief, omdat de middelen steeds meer achterblijven, is dat een grote winst.
Nieuws 2013 Motie haalbaarheidsonderzoek Natuurtuin en Weggeefwinkel Vragen over verkoop perceel Weggeefwinkel Reageren Dick van de Velde,
raadslid GroenLinks Amersfoort,
d.vandevelde@raad-amersfoort.nl