Vergunningaanvragen voor duurzame gebouwen krijgen in Amersfoort per direct een versnelde behandeling. Hiermee wil de gemeente duurzaamheid stimuleren en belonen. Elke 'groene aanvraag' voor een vergunning voor bouw wordt binnen 3 weken afgehandeld. Voorwaarde is dat de energie­prestatienorm aantoonbaar 25% lager is dan de landelijke norm. Door deze korte doorlooptijd wordt het voor ontwikkelaars en beleggers extra aantrekkelijk om in de stad Amersfoort te investeren.

De energie­prestatienorm van gebouwen (EPG) is een overkoepelende bepalings­methode voor de energie­prestatie van gebouwen. De EPG geldt zowel voor woningen als voor kantoren, scholen, winkels, ziekenhuizen en andere utiliteits­gebouwen.

De methodiek om de EPG vast te stellen is gebruiks­vriendelijk en kosteloos, omdat de gemeente het pakket ter beschikking stelt aan aanvragers die de norm willen berekenen. Wethouder Pim van den Berg (Ruimtelijke Ordening en Economie): "Het bedrijfsleven is heel actief op zoek naar manieren om hun bouw steeds slimmer en groener te maken. Als overheid zoeken we mee naar de beste manieren om dat te stimuleren en past bij de moderne manier waarop de overheid met de markt meekijkt hoe we het beste samen aan een meer duurzame samenleving kunnen werken."

Het besluit om voorrang te geven aan duurzame vergunning­aanvragen is het gevolg van een suggestie van Hans Kattemölle, directeur van Wolter & Dros. Hij deed de gemeente als duurzaamheids­ambassadeur diverse ideeën aan de hand om de duurzame ontwikkeling van de stad te stimuleren.

Bron: Persbericht Gemeente Amersfoort, 8 mei 2013.

   Informatie Wat is de energieprestatienorm van gebouwen (EPG)?