GroenLinks draagt Cees van Eijk voor als nieuwe wethouder van de gemeente Amersfoort. Hij wordt verantwoordelijk voor Duurzaamheid, Sociale Zekerheid & Integratie, Milieu en Onderwijs. Op donderdag 14 februari is het coalitieakkoord bekend gemaakt en het nieuwe college, bestaande uit GroenLinks, PvdA, VVD en D66 voorgesteld.

Ervaring
Met Cees van Eijk (54) krijgt Amersfoort een enthousiaste en betrokken bestuurder met ruime ervaring op het sociale domein en met diversiteit. Namens GroenLinks was hij lange tijd politiek actief in Utrecht. Naast raadslid, was hij tot 2009 wethouder voor Welzijn, Diversiteit en Cultuur. Hij was onder andere de drijvende kracht achter een succesvolle invoering van de WMO, participatie van dak- en thuislozen en de ontwikkeling van multi­functionele cultuur­centra in verschillende wijken.

Stabiel
In december viel het Amersfoortse college nadat de VVD het vertrouwen in coalitie­genoot GroenLinks opzegde. Na een informatie­ronde door de PvdA is er overeenstemming bereikt tussen de vier grootste partijen: PvdA, D66 en - opnieuw - VVD en GroenLinks. In het belang van een stabiel stadsbestuur zijn alle partijen bereid geweest over hun schaduw heen te stappen. Fractievoorzitter Hiske Land van GroenLinks: "Wij zijn ingegaan op het dringende verzoek om met de drie andere grootste partijen de stad bestuurbaar te maken. Al dat nodeloze gedoe laten we achter ons nadat we er een stevig gesprek over hebben gevoerd. We kunnen nu aan de slag met de grote onderwerpen die het komende jaar onze aandacht vergen. Zoals de jeugdzorg die naar de gemeente wordt overgeheveld."

Coalitieakkoord
Het nieuwe coalitieakkoord laat een socialer gezicht zien en er zijn heldere afspraken gemaakt over een aantal zaken die voor GroenLinks van groot belang zijn. Zo is er een nieuwe kijk op de verzelfstandiging van de buurthuizen, wordt bij bezuinigingen de sociale werkplaatsen ontzien, is er meer aandacht voor het ontwikkelen van groene functies in de stad en wordt het aspect duurzaamheid in alle gemeentelijke projecten integraal meegenomen. Daarnaast wordt in 2014 niet verder bezuinigd op cultuur, en komt er meer ruimte voor jongeren. Het binnenklimaat in scholen wordt aangepakt.

Westelijke ontsluiting
Ook over de westelijke ontsluiting, in december directe aanleiding tot de val van het college, zijn nieuwe afspraken gemaakt. Er wordt een nieuwe variant onderzocht, vanaf de Stichtse Rotonde, via het kazerne­terrein parallel aan de Aletta Jacobslaan, met een tunnel voor alle verkeer onder het spoor. Er zijn stringente voorwaarden afgesproken. De eerdere varianten, die voor GroenLinks niet aanvaardbaar waren omdat ze niet in evenwicht waren, zijn van de baan. Voor extra natuurcompensatie wordt 600.000 euro vrijgemaakt.

Installatie
De vier partijen hebben er vertrouwen in dat zij aan de gemaakte afspraken vorm en inhoud kunnen geven. Hiske Land: "We kunnen weer gewoon aan het werk. En we zijn blij met de sociale en groene invulling van het coalitie­akkoord." Cees van Eijk is de feitelijke opvolger van Sebastiaan van 't Erve. Hij stapte na de val van het college op, omdat hij van mening was dat hij zijn rol als wethouder niet meer met overtuiging kon vervullen. Op 26 februari komt de raad bijeen voor de installatie van het nieuwe college.

Informatie Coalitieakkoord 2013-2014: Samenwerken in vertrouwen Portefeuilleverdeling van kandidaat-wethouders Nieuws Nieuwe coalitie gaat samenwerken in vertrouwen Informateur: coalitie VVD, PvdA, D66 en GroenLinks Beoogde coalitie en hoofdlijnen van afspraken Sebastiaan van 't Erve stopt als wethouder Reageren Hiske Land,
fractievoorzitter GroenLinks,
a.land@raad-amersfoort.nl

 

Video: