GroenLinks is blij met het voorstel van informateur Geert Jansen om een nieuw college te vormen bestaande uit GroenLinks, CDA, ChristenUnie en D66. De fractie complimenteert de informateur voor de snelheid en de grondigheid waarmee hij een voorstel heeft kunnen maken. 'De stad heeft een sterk bestuur nodig dat bereid is om moeilijke beslissingen te nemen,' zegt GroenLinks-fractievoorzitter Hiske Land.

Wisselende meerderheden
Informateur Geert Jansen heeft geadviseerd een kerncoalitie te vormen bestaande uit D66, GroenLinks, CDA en ChristenUnie. Deze fracties kunnen voortbouwen op het bestaande coalitieakkoord. Zij hebben een minderheid in de Raad en zullen voor besluiten dus moeten zoeken naar wisselende meerderheden. Binnen de kerncoalitie bestaat overeenstemming over vier belangrijke dossiers: de westelijke ontsluiting, de stadhuis­renovatie, de wijkcentra / buurthuizen en het groene Beekdal. Voor die vier dossier mag de kerncoalitie zich gesteund weten door de Groep van Vliet.

Westelijke ontsluiting
De besluitvorming over de westelijke ontsluiting vormde op 3 december de aanleiding voor de val van coalitie. Voor bevordering van de doorstroming wilde de VVD per se een ongelijk­vloerse kruising in de BW-laan ter hoogte van de spoorweg­overgang. Toen GroenLinks zich hierover kritisch uitliet, trok de VVD de stekker uit de coalitie. De informateur heeft vastgesteld dat er een meerderheid is voor een groene variant waarin de huidige spoorweg­overgang in de BW-laan gewoon behouden blijft. Er komt alleen een tunnel voor fietsverkeer. De verkeers­doorstroming wordt daardoor in voldoende mate bevorderd, terwijl de natuur, ook naar het oordeel van GroenLinks, wordt beschermd. Voor het stadhuis is duurzame renovatie het uitgangspunt en voor de wijkcentra en buurthuizen is een meerderheid voor vertraging van de ingezette bezuinigingen. De bestaande afspraken over het groene Heiligerberger­beekdal blijven gehandhaafd.

Geen spelletje
Hiske Land, fractievoorzitter van GroenLinks: 'De VVD heeft hoog spel gespeeld, maar staat nu met lege handen. Het is jammer dat het zo is gelopen. Politiek is geen spelletje. De andere vier partijen hebben vertrouwen in elkaar gehouden en hebben het belang van de stad steeds voorop laten staan. Dat is winst.' Met de steun van de Groep van Vliet op de belangrijke dossiers kan de besluit­vorming snelheid krijgen. Land: 'Ook de opstelling van Van Vliet getuigt van moed en besef van verantwoordelijkheid.' De PvdA geeft aan niet bereid te zijn een minderheids­coalitie te steunen. Land: 'Jammer dat zij niet aan boord zijn gesprongen. Ik snap wel dat zij in ruil iets terug willen zien, maar het zou onverstandig zijn om middenin het proces alle dossiers op de schop te nemen. Dat is geen antwoord op wat burgers van een verantwoordelijk bestuur in deze tijden vragen.'

Wethouder
Met de vier partijen blijven in principe ook de vier wethouders aan, onder wie GroenLinks-wethouder Sebastiaan van 't Erve. Na vertrek van VVD-wethouder Buijtelaar zal het college, zo luidt het voorstel, worden aangevuld met een nieuwe wethouder Financiën die geen nadrukkelijke politieke kleur heeft. Direct na het kerstreces, op 8 januari 2013 zal de gemeenteraad over het voorstel van de informateur debatteren. GroenLinks heeft er vertrouwen in dat het college daarna snel een doorstart kan maken en dat de stad tot aan de verkiezingen van 2014 kan rekenen op een daadkrachtig bestuur.

   Nieuws Advies informateur Amersfoorts college gereed College Amersfoort valt over westelijke rondweg GroenLinks: 'Geen viaduct in BW-laan'    Reageren Hiske Land,
fractievoorzitter GroenLinks,
a.land@raad-amersfoort.nl