Iedereen moet de broekriem aanhalen, maar de gemeente kiest voor een peperdure renovatie van het stadhuis. Je ziet de vette krantenkoppen al voor je. Het is niet moeilijk om het misnoegen in de stad voor te stellen. Is het wel verantwoord om in tijden van crisis zoveel geld aan een bouwproject uit te geven? GroenLinks staat achter de voorlopige plannen. De renovatie van het stadhuis laat zien dat bezuinigen niet per se leidt tot minder; bezuinigen leidt tot slimmer en duurzamer.

Sprong voorwaarts
Het stadhuis is verouderd. De gebruikskosten nemen daardoor hand over hand toe, terwijl het werkklimaat niet meer voldoet aan normale ARBO-richtlijnen. Een vernieuwingsingreep is wenselijk en noodzakelijk. Maar welke ingreep is het beste? Op verzoek van de gemeente heeft Arcadis zes scenario’s doorgerekend, variërend van minimale maatregelen waarmee we weer een jaar of twintig vooruit kunnen tot en met nieuwbouw van een stadskantoor op een andere locatie. GroenLinks kiest voor het scenario waarin het huidige stadhuis op hoog niveau wordt gerenoveerd. Daarmee maken we echt een sprong voorwaarts.

Het Nieuwe Werken
Met een ingrijpende renovatie is het mogelijk de kantoorruimtes anders in te richten. Moderne werkplekken zijn afgestemd op deeltijdwerk, flexwerk, papierloos werk en thuiswerk. We noemen dat Het Nieuwe Werken. Het sluit beter aan op moderne organisatieprincipes, de mogelijkheden van ICT en de wensen van werknemers zelf te kiezen waar en wanneer ze werken. Over wat het allemaal inhoudt, zijn boeken volgeschreven. Het komt erop neer, dat niet meer iedere werknemer een eigen bureau en een eigen kast vol paperassen heeft, maar dat er goed uitgeruste flexplekken zijn waar iedere werknemer gebruik van kan maken. Iedereen logt met zijn laptop in op het netwerk en vindt daar alle documenten die hij of zij nodig heeft. Per saldo is de werkomgeving mooier en beter, er is minder papierverspilling en er is aanzienlijk minder ruimte nodig. We besparen zoveel ruimte, dat we de gemeentelijke panden aan de Hellestraat en de Langegracht kunnen afstoten.

Duurzaamheid
Ook op het gebied van duurzaamheid kunnen we een sprong voorwaarts maken. Het energieslurpende gebouw (G-label) wordt een energiezuinig gebouw (A-label) dankzij moderne verwarmingstechniek, uitstekende isolatie, ventilatie met warmteterugwinning, toepassing van zonne-energie, energiezuinige verlichting en allerlei andere technieken. Dat vergt eenmalig een extra investering, maar die haalt de gemeente er dubbel en dwars uit, zeker wanneer de energieprijzen, zoals we mogen verwachten, verder stijgen. En los van het financiële voordeel: de gemeente kan natuurlijk niet achterblijven bij marktpartijen als Friesland Campina en DHV die bij de renovatie van hun gebouwen eenzelfde energiesprong hebben gerealiseerd.

Bezuiniging
Uiteindelijk kan een ingrijpende stadhuisrenovatie leiden tot een structurele kostenbesparing van 1 tot 1,5 miljoen euro op jaarbasis. Uit de adviezen van Arcadis blijkt dat de grote spong voorwaarts van alle beoordeelde scenario’s zelfs de grootste bezuiniging, de beste kwaliteit en de kleinste risico’s oplevert. Dat is wat wij als GroenLinks bedoelen met kwaliteit in crisistijd.

Eemhuis-2
Ook al geeft een ingrijpende renovatie de kleinste risico’s; de risico’s zijn te groot om er achteloos mee om te gaan. Raad en College moeten oppassen niet in een Eemhuis-2 verstrikt te raken. In opdracht van de gemeente onderzocht het adviesbureau AT Osborne hoe we de fouten die daar zijn gemaakt, kunnen vermijden. GroenLinks zal erop toezien dat de adviezen die uit dit onderzoek zijn gerold, in het stadhuisproject worden meegenomen en is er voorstander van het renovatieplan ook door AT Osborne na te laten lopen.

Referendum?
De plannen voor de stadhuisrenovatie zijn vanaf de start omstreden geweest. Niet zozeer vanwege de ratio van de plannen, maar vanwege het gevoel dat ze oproepen bij de inwoners van de stad: de gemeente investeert in een duur stadhuis, terwijl de koopkracht van de burger daalt. Vandaar ook de ideeën voor een referendum over dit onderwerp. GroenLinks is daar niet blij mee. De stadhuisrenovatie is geen overbodige luxe, maar noodzakelijk onderhoud. Daarbij is een sprong voorwaarts geen geldverspilling, maar een verstandige investering die leidt tot meer kwaliteit en minder kosten. Als burgers om een referendum vragen, dan moeten we daar uiteraard gevolg aan geven. Maar voor het zover is, willen we met het college duidelijk maken dat de renovatie bedoeld is als middel om te bezuinigen. Het is de kunst om uit te leggen dat bezuiniging niet altijd tot verschraling leidt.

   Nieuws GroenLinks Onderzoek scenario's aanpak stadhuis Stadhuisrenovatie: bezuiniging leidt niet altijd tot verschraling Naar een kleiner, goedkoper en duurzamer stadhuis Stadhuis Amersfoort: renovatie of nieuwbouw?    Links Amersfoort Gemeente Amerfoort: Scenario's stadhuis    Reageren Erik van Vliet,
fractie GroenLinks Amersfoort,
e.vanvliet@raad-amersfoort.nl