Een kleiner, goedkoper en duurzamer stadhuis. Dat is wat het college van burgemeester en wethouders voorstelt aan de gemeenteraad. Het college wil daarvoor een renovatie combineren met een aanpassing van het inrichtings­concept aan Het Nieuwe Werken en streeft daarbij naar een zo duurzaam mogelijk gebouw. Samen met de raad wordt bekeken welke variaties aan duurzaamheids­maatregelen mogelijk zijn. Het streven is om voor de begrotings­behandeling 2013-2016 te komen tot een besluit over de concrete invulling en investering. Portefeuille­houder is GroenLinks-wethouder Sebastiaan van 't Erve (Amersfoort 2.0, Duurzaamheid).

Zoals dat geldt voor ieder gebouw, moet ook het onderkomen voor het stadsbestuur en de gemeentelijke organisatie worden gerenoveerd. Dat moment is nu gekomen. Het bureau Arcadis heeft zes scenario's en een subvariant uitgewerkt en deze op 8 en 15 mei besproken met de gemeenteraad. De raad beslist uiteindelijk welk scenario verder wordt uitgewerkt.

Voorkeursscenario
Het college heeft de zes scenario's en de subvariant op een aantal criteria beoordeeld. In de eerste plaats gaat het om de kosten en de baten: in de nota Bezuinigingen van 26 april 2011 heeft de raad vastgelegd dat de renovatie ongeveer € 1 miljoen structureel moet bijdragen aan de bezuinigings­taakstelling. Daarnaast is vooral ook gekeken naar de financiële risico's per scenario en de beheers­maatregelen die hierop te nemen zijn. Tot slot is gekeken naar de bijdrage aan de ambitie uit het coalitie­akkoord op het gebied van duurzaamheid.

Met deze criteria in het achterhoofd, stelt het college aan de raad voor om één scenario uit te werken dat elementen uit scenario 2 en 3 heeft: het combineren van de renovatie met een aanpassing van het inrichtings­concept aan Het Nieuwe Werken. Dit scenario leidt tot een kleiner en goedkoper stadhuis, waarmee de al ingeboekte bezuiniging van ongeveer € 1 miljoen gerealiseerd wordt. Onder andere omdat er veel minder kantoor­oppervlak nodig is, de verbruiks- en beheer­kosten substantieel afnemen en de panden aan de Hellestraat en Langegracht kunnen worden verkocht of verhuurd. Naast deze twee panden komt er ook nog maximaal 2.000 m2 extra vrij in het Stadhuisplein- en Molenstraat­complex. Alle andere varianten vallen af.

Zo duurzaam mogelijk gebouw
Het college streeft daarnaast naar een zo duurzaam mogelijk gebouw. Het energie­label van het stadhuis kan door de renovatie van G naar A gaan. Samen met de raad wordt bekeken hoe dit zo kosten­bewust mogelijk kan en met welke fasering.

Vervolg
De gemeenteraad bespreekt het voorstel naar verwachting op dinsdag­avond 19 juni. Als de raad instemt, werkt het college een voorstel uit om te komen tot een kleiner, goedkoper en duurzamer stadhuis. Deze uitwerking vindt plaats in nauwe samenwerking met de raad, met name op het punt van de duurzaamheids­maatregelen. In september organiseert het college twee bijeenkomsten met de raad, om de verschillende duurzaamheids­opties te bespreken. Het streven is om voor de begrotings­behandeling 2013-2016 te komen tot een besluit over de concrete invulling en investering.

Bron: Persbericht Gemeente Amersfoort, 1 juni 2012

   Links Amersfoort Gemeente Amerfoort: Scenario's stadhuis    Nieuws GroenLinks Stadhuis Amersfoort: renovatie of nieuwbouw?