Bij de vaststelling van het Verkeer- en Vervoerplan 2030 heeft de gemeenteraad ingestemd met een voorstel van D66, PvdA en GroenLinks om de fiets­bereikbaarheid van Amersfoort te verbeteren. In het raadsvoorstel werd 'stimuleren van het fietsverkeer' vrijblijvend genoemd, terwijl voor het auto­verkeer stevige doelen waren opgenomen. De motie, aangenomen met 26 stemmen voor en 10 stemmen (VVD en CDA) tegen, corrigeert dit.

Fietsers hebben een belangrijk aandeel in de mobiliteit van Amersfoorters met 53% van de interne verplaatsingen (herkomst en bestemming in Amersfoort) en 10% van de externe. Daarmee is de fiets naast de auto van groot belang voor onze bereikbaarheid en economie. Het fietsbeleid van het afgelopen decennium was succesvol door vooral de noordelijke snelfiets­routes en het fiets­stimuleringsplan.

Gelet op de fietsbalans 2009 en de situatie in vergelijkbare steden als Amersfoort, zijn er kansen voor groei van het aandeel fiets in de stedelijke mobiliteit. De motie stelt dat voor de volgende fase van het VVP een onderbouwd voorstel tot concrete groei­doelstellingen voor het fiets­verkeer gewenst is.

Met steun van een raadsbrede meerderheid (behalve VVD en CDA) werd het amendement van o.a. GroenLinks aangenomen. Het wijzigings­voorstel dringt aan op 'waarborgen en door­ontwikkelen van de fiets­bereikbaarheid door o.a. snelfiets­routes op stedelijke en regionale hoofdrelaties, veilige en comfortabele fietsroutes bij voorkeur ontvlochten van autoroutes, voldoende stalling­voorzieningen en afstemming op doelgroepen; inzet op verhoging van het fiets­aandeel in de interne en externe verplaatsingen tot in de volgende fase nader te bepalen percentages.'

Een motie van CDA en PvdA, om verkeers­veiligheid met name rond scholen extra aandacht te geven, en een motie van de SP, om naast het rail-netwerk ook het regionaal openbaar vervoer te stimuleren, werden met steun van GroenLinks ook aangenomen.