Het college gaat bij Minister Leers voor Immigratie en Asiel (CDA) aandringen op een kinderpardon. Een motie van GroenLinks, PvdA, CU en CDA werd vanavond met brede steun aangenomen door de gemeenteraad. Amersfoort is al de 170ste gemeente die ervoor pleit om minderjarige asielkinderen die geworteld zijn in Nederland, niet uit te zetten naar het land van hun ouders.
Voor een dergelijk kinderpardon zouden naar schatting 1.500 alleenstaande minderjarige asielzoekers in aanmerking komen. Het gaat om minderjarige vreemdelingen die acht jaar of langer in Nederland wonen. Ruim 130.000 mensen hebben zich inmiddels uitgesproken voor het initiatief op www.kinderpardon.nu. Maar minister Leers heeft aangegeven dat hij gewoon doorgaat met het uitzetten van asielkinderen.
Fractievoorzitter Hiske Land van GroenLinks benadrukte tijdens de raadsvergadering van 10 april dat ook de gemeenteraden moeten laten zien dat Nederland dit niet wil. Het gaat om asielkinderen die al lang in Nederland wonen en dermate zijn geïntegreerd en geworteld dat terugkeer naar het land van hun ouders wezensvreemd is en niet zelden een belemmering vormt voor hun ontwikkelingsmogelijkheden.
De motie werd aangenomen met 26 stemmen voor en 10 stemmen (VVD, GVV, Trots) tegen. GroenLinks-wethouder Sebastiaan van 't Erve van Integratie twitterde het goede nieuws direct door aan Tofik Dibi, lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks en initiatiefnemer van het kinderpardon in Nederland.
Wilt u ook dat het kinderpardon er komt? Zet uw handtekening op www.kinderpardon.nu!
Verblijfsprocedures verkorten — dat is een mantra. De overheid doet al jaren pogingen. Zo ook in de afgelopen jaren. Het effect: netto positief. De bulk van de aanvragen wordt sneller afgehandeld. Maar juist de ingewikkelde procedures zijn gemiddeld weer langer gaan duren. Lange procedures, waarin het overheidshandelen een rol speelt in de vertraging van de afhandeling van de aanvragen.
En dan komt het voor dat een jongere na tien jaar alsnog het land waar hij of zij is opgegroeid moet verlaten. Slecht voor het kind, zo blijkt uit onderzoek, en niet in het belang van het kind. En daarmee strijdig aan de Internationale Rechten van het Kind.
Het is geen uitzondering dat asielzoekers met jonge kinderen tien jaar in Nederland verblijven in afwachting van de uitkomst van verschillende verblijfsprocedures. Een voorbeeld is het Afghaanse meisje Sahar Hbrahim Gel, op haar derde naar Nederland bekomen, en die middenin haar middelbare schooltijd nog in onzekerheid verkeerde of zij uitgezet zou worden of niet.
Het zijn gewortelde kinderen, verbonden met de omgeving. Iedere keer worden we geconfronteerd met individuele gevallen van kinderen die alsnog het land uitmoeten. En iedere keer treft ons weer de emoties die hoog oplopen, van de buurt, van de school, van de sportclub … in Emmen, Almelo, Vught … en Amersfoort.
Wij willen dat het nu goed geregeld wordt. Wij willen af van de incidenten en de incidentele discretionaire bevoegdheid. Het moet beter geregeld worden.
En met heldere voorwaarden: het kind moet
- Acht jaar in Nederland verblijven tijdens de minderjarigheid
- Als alleenstaande of voormalige asielzoeker aangemeld zijn
- Te maken hebben met een langdurig verblijf dat in ieder geval
(mede) toerekenbaar is aan de overheid - Niet onttrokken zijn geweest aan toezicht van de overheid
Met deze motie vragen wij het college bij de minister aan te dringen op de versterking van de positie van gewortelde minderjarige vreemdelingen. Ja, vanuit het lokale niveau, juist vanuit de gemeente. – want wij voelen ons verantwoordelijk. Want ook hier in Amersfoort lopen deze kinderen rond.
Wij vragen dit van het college, en morgen kunt u — bij het bezoek van Gerd Leers aan Amersfoort — alvast uw lans voor deze kinderen breken.
Hiske Land
10 april 2012
fractievoorzitter GroenLinks,
a.land@raad-amersfoort.nl