De raad van Amersfoort heeft ingestemd met het vervangen van de kapvergunning door een lijst met te beschermen bomen. GroenLinks heeft zich in dit proces altijd zeer kritisch opgesteld en diverse wijzigings­voorstellen ingediend die allemaal werden aangenomen. De uitkomst van de evaluatie zal voor GroenLinks bepalend zijn om te besluiten door te willen gaan met de bomenlijst of terug te vallen op de huidige kapvergunning. Het gaat immers om het beschermen van de bomen. Dat blijft voor GroenLinks het uitgangspunt.

GroenLinks begon het betoog in Het­Besluit met een gewetensvraag: Waarom komt de kapvergunning te vervallen? Is dit alleen gedaan met het oog op bezuinigingen of ook om het makkelijker te maken? Wat gebeurt er als we de huidige kapvergunning afschaffen? Als het kan door een beschermende bomenlijst is dat prima, maar er is zo flink geamendeerd op dit voorstel dat de fractie zich afvraagt of het voorstel tot deregulering van de kapvergunning de meest makkelijke en efficiënte manier is.

Naar aanleiding van twee behandelingen in De Ronde is het voorstel door de wethouder aangepast. GroenLinks had 4 belangrijke eisen waarvan er 3 zijn ingewilligd namelijk:

  • Een getalsmatige financiële onderbouwing van het voorstel
  • Een duidelijk handhavingvoorstel
  • Vóór het wijzigen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) informatie over de bomenlijst en het verloop van het participatie­proces

De vierde eis van GroenLinks was omgezet in een amendement (gesteund door D66 en PvdA) die door een meerderheid van de raad werd aangenomen.

  • Particulieren, overheidsdiensten en bedrijven niet het laatste woord over plaatsing van bomen op hun gronden op de lijst

De fractie van GroenLinks steunde ook een amendement van D66 om de kapvergunning in 'Rijks Beschermende Stadsgezichten' Berg en Binnenstad te handhaven, omdat de raad in het voorjaar de Nota Cultureel erfgoed heeft vastgesteld waarin de waarde van beide stadgezichten als bijzonder wordt gekenmerkt. Het amendement werd uiteindelijk ingetrokken omdat het amendement dat de gemeente besluit tot plaatsing van (particuliere) bomen op de bonemlijst de lading al dekt.

GroenLinks heeft op het laatste moment nog een motie over de financiele consequenties opgesteld en ingediend. Deze is ook aangenomen. Met deze motie wordt onder andere gewaarborgd dat de klankbordgroep bij de evaluatie betrokken blijft.

Het gewijzigde bomenbeleid treedt pas in werking nadat het college de bomenlijst van waardevolle bomen heeft vastgesteld en de raad de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) heeft aangepast op het onderdeel kapvergunning.

   Nieuws 2011 Voorstel herziening bomenbeleid moet beter GroenLinks wil kapvergunning behouden Kanttekeningen bij herziening bomenbeleid College belooft visie op ontwikkeling bomenbestand Schriftelijke vragen over afschaffen kapvergunning    Informatie Gemeente Amersfoort: De Raad 10 januari 2012 Gemeente Amersfoort: Nieuw bomenbeleid    Reageren Sieta Koet-Minis,
raadslid GroenLinks Amersfoort,
e.koet-minis@raad-amersfoort.nl