Participatie en controle
Positief zijn meer regie bij de burger voor de eigen woon- en leefomgeving, minder betutteling, een efficiëntere beleidsuitvoering door de overheid en zorg voor een duurzame, groenere inrichting van de stad. Daar hoort echter wel nadrukkelijk een goede participatie en een goede controle op illegale kap bij.
Kanttekeningen en vragen
- Bij de 3 procent van de aangevraagde kapvergunningen die niet worden verleend, gaat het om mensen die particuliere bomen willen kappen, maar waarvoor de gemeente de vergunning weigert. Dat zijn volgens het voorstel meestal monumentale en beeldbepalende bomen. GroenLinks stelt voor om alle bomen waarvoor in de afgelopen jaren een kapvergunning is geweigerd, per definitie op de lijst te zetten. De fractie wil graag een reactie van de wethouder.
- Overigens zijn er nu volgens cijfers van de gemeente zelf 486 monumentale bomen. Deze moeten dus allen op de lijst komen, en dit is bijna vijf keer meer dan in het stuk wordt genoemd. Uit de bijlage meent GroenLinks af te leiden, dat de definitie van monumentaal van ouder dan 50 jaar naar ouder dan 100 jaar is verschoven. Klopt het dat dit om financiële redenen is? In hoeverre wijken de overige categorieën af van de huidige definities? Waarom staat dit niet in het stuk? De fractie wil wel weten, waar ze over besluit.
- In de schriftelijke vragen gaf het college aan, de ervaringen van andere gemeenten met het afschaffen van de kapvergunning te onderzoeken en de resultaten te delen met de raad. Dit mist GroenLinks in het stuk. Er wordt alleen aangegeven dat er geen massale kap is opgetreden. Niet duidelijk is of de overgang administratief, financieel en qua uitvoering en participatie succesvol is geweest. De fractie vraagt alsnog deze gegevens.
- Er is in het stuk sprake van gemeentelijke en particuliere bomen. Vallen onder de laatste ook bomen op grond van bedrijven, instellingen, andere overheden enzovoort? Zo niet, hoe wordt dan met deze bomen omgegaan?
- Het is niet duidelijk hoe het op de lijst plaatsen van particuliere bomen gaat gebeuren. In het raadsvoorstel staat: 'Bij bomen in particuliere tuinen leggen we de verantwoordelijkheid bij de burger.' Dan zijn ze dus vogelvrij. Maar in de reactienota staat: 'Particuliere monumentale en beeldbepalende bomen worden aangewezen door de gemeente, ongeacht hun specifieke locatie'. Het is van tweeën één, lijkt het. Bovendien zegt de tekst niets over particuliere bomen langs hoofdstructuren (categorie 3). Bijvoorbeeld particuliere bomen in voortuinen bij kruispunten.
- Deelt de gemeente zelf de bomen op niet-gemeentegrond in voor plaatsing op de lijst?
- Wordt een boom ook op de lijst geplaatst als de grondeigenaar hier geen toestemming voor geeft?
- Ons voorstel is expliciet de volgende zin op te nemen: "Ook wanneer bomen van categorie 1, 2 en 3 zich op niet-gemeentelijke grond bevinden, geldt een kapverbod (met ontheffingsmogelijkheid en compensatieplicht). Die bomen komen dus ook op de lijst te staan." GroenLinks is benieuwd naar de mening van het college hierover.
- In het verlengde van het vorige zou de gemeente actief voorlichting moeten geven aan burgers met een boom van categorie 1, 2 of 3 op particuliere grond, over hoe die boom de beste duurzame leefomstandigheden kan krijgen.
- Het is overigens prima dat je als burger wordt betrokken bij het samenstellen van de lijst. Maar die betrokkenheid moet niet beperkt blijven tot bomen op je eigen grond. Men moet ook kunnen zeggen dat men een boom van iemand anders monumentaal of beeldbepalend vindt. Ook moet de participatie niet bij de lijst ophouden, maar zich ook uitstrekken tot onderhouds- en kapplannen in de eigen woonomgeving van mensen.
- Graag zou de GroenLinks-fractie ook weten hoe de lijst wordt gepubliceerd en onder de aandacht gebracht, en of er bezwaar tegen mogelijk is.
- De financiële gevolgen van het afschaffen van de kapvergunning zijn niet duidelijk aangegeven. Het college had in haar antwoord op schriftelijke vragen van GroenLinks aangegeven een overzicht hiervan te geven. Er is echter geen cijfermatige onderbouwing van het vermoeden van tijdwinst dat het college aangeeft. Sterker, er wordt op dit moment niet gehandhaafd op het illegaal vellen van bomen (de bomenwacht is opgeheven), en het college geeft in haar antwoorden wel aan dat ze wil gaan handhaven, maar niet waarop, hoe en met welk budget. Als er wederom niet gehandhaafd wordt, kunnen we het net zo goed bij het oude laten. Voordat GroenLinks met dit voorstel in kan stemmen, wil de fractie inzicht in hoe deze bomenlijst zal worden bewaakt tegen illegale kap.
- Aangezien de bomenlijst nog niet is vastgesteld en de participatie hierover nog moet worden doorlopen, wil de fractie van GroenLinks tenslotte met het wijzigingsvoorstel voor de APV ook de uitkomst van het participatietraject vernemen en beide in De Ronde bespreken.
Conclusie GroenLinks
Afrondend moet de fractie concluderen dat er nog erg veel informatie ontbreekt. Raadslid Erik van Vliet gaat dan ook voorstellen dat het college de ontbrekende informatie aanlevert en dat de raad daarna het eventueel op onderdelen herziene voorstel opnieuw in De Ronde bespreekt.
Nieuws 2011
College belooft visie op ontwikkeling bomenbestand
Schriftelijke vragen over afschaffen kapvergunning
Informatie
Deregulering kapvergunning en herziening bomenbeleid
Gemeente Amersfoort: Nieuw bomenbeleid
Reageren
Erik van Vliet,
raadslid GroenLinks Amersfoort,
e.vanvliet@raad-amersfoort.nl