Het is verbijsterend stil op links. Het meest rechtse kabinet sinds mensen­heugenis wordt weinig in de weg gelegd. In ieder geval lijken de progressieve partijen geen enkele moeite te doen om een alternatief te bieden. Eerder lijkt elke partij voor zichzelf een plekje te willen verwerven in het kabinet of zelfs als alternatieve gedoog­partner. Dat is althans de indruk die 'Kritisch GroenLinks' er van krijgt. Deze groep leden maakt zich zorgen over dit gebrek aan alternatief.

De kerngroep van 'Kritisch GroenLinks' denkt erover om niet meer primair binnen GroenLinks te blijven werken, maar meer samen­werking te zoeken met gelijk­gestemden uit andere linkse partijen of partij­lozen. Ze zoeken naar een breed gedragen links alternatief. Om een links antwoord te vinden willen ze de kritische stemmen uit verschillende partijen bundelen. En samen zoeken naar mogelijkheden om tot samenwerking te komen.

De groep wil graag met jullie van gedachten wisselen over hoe dit verder moet. Niet alleen de politieke strategie, maar vooral ook over de politieke inhoud van een links alternatief willen ze graag met jullie nadenken.

Op 10 september 2011 organiseert 'Kritisch GroenLinks' daarom in Utrecht een bijeenkomst. Vanaf 11 uur bij Emma, Cremerstraat 245, Utrecht, een kwartiertje lopen vanaf Utrecht CS.

Er zijn twee mensen gevraagd om iets te zeggen over wat naar het gevoel van 'Kritisch GroenLinks' de belangrijkste politieke onderwerpen zijn op dit moment: de multi­culturele samenleving en de economische crisis:

Jan Lucassen, mede-auteur van 'Winnaars en Verliezers', over 500 jaar immigratie in Nederland. We hebben hem de volgende vraag voorgelegd: "Wat heeft links verkeerd gedaan op het thema multi­culturaliteit waardoor de populisten ermee aan de haal konden gaan?" Moeten we alsnog de beschuldiging van Fortuyn, dat de linkse kerk de oorzaak is van alle onvrede over de multi­cuturele samenleving weerspreken; de gastarbeid was immers een rechts feestje? Moeten we met betere antwoorden komen op die onvrede? Welke dan?

Alfred Kleinknegt, volgens Wikipedia behorend tot de 70 Nederlandse economen die in 1997 waarschuwden dat de invoering van de Economische en Monetaire Unie zonder een gemeenschappelijk economisch beleid zal leiden tot werkloosheid en sociale spanningen. De financiële problemen van Griekenland anno 2009 en 2011 bewijzen volgens hem dat de euro zorgt voor structurele onevenwichtigheden in de handelsbalans tussen Noord- en Zuid-Europa. Aan hem vanzelfsprekend de vraag wat het linkse antwoord moet zijn op deze crisis.

Graag zien we jullie de 10e en laat alsjeblieft weten of je komt.

De Kerngroep van Kritisch GroenLinks,
E-mail: kritischgroenlinks@gmail.com.