In het coalitieakkoord is afgesproken om in het kader van de deregulering onder andere de kapvergunning af te schaffen. GroenLinks had daar twijfels over en vroeg het college om meer informatie. De antwoorden van het college zijn nu binnen gekomen. GroenLinks-raadslid Erik van Vliet: "Met name de antwoorden op vraag 5 en 6 zorgen ervoor dat ik het collegevoorstel met vertrouwen tegemoet zie, en dat ik denk dat we dan voldoende informatie zullen hebben om tot een goed besluit te komen."
Vraag 1:
Is het college van mening dat het mogelijk is een lijst op te stellen met álle beschermwaardige bomen en deze actueel te houden? Zo nee, waarom niet, en hoe denkt het college in dat geval het bomenbestand in Amersfoort te beschermen als de kapvergunning wordt geschrapt? Zo ja, hoe dan?
Antwoord 1:
Ja, het is mogelijk een lijst op te stellen met alle beschermwaardige bomen en deze actueel te houden. Iedere boom in eigendom van Amersfoort wordt nu al minimaal eens in de 3 jaar gecontroleerd en digitaal vastgelegd. De beschermwaardige particuliere bomen worden hier aan toegevoegd. De 3-jaarlijkse controle garandeert de actualiteit van de lijst.
Vraag 2:
Is het college bereid bij haar dereguleringsvoorstel een actuele lijst met beschermwaardige en monumentale bomen te geven, zoals de huidige bomenverordening voorschrijft?
Antwoord 2:
Wij stellen eerst de uitgangspunten van het dereguleringsvoorstel vast. Na vaststelling van de uitgangspunten wordt de beschermde bomenlijst opgesteld. Dit doen we in overleg met de klankbordgroep bomen en bewoners uit de stad.
Vraag 3:
Is het college bereid in haar dereguleringsvoorstel ervoor te zorgen dat een lijst met beschermwaardige bomen ook alle beschermwaardige bomen vermeldt op gronden die niet van de gemeente zijn (dus op grond van bijvoorbeeld andere overheden, instanties, bedrijven, burgers)? Zo niet, hoe denkt zij deze bomen dan te beschermen?
Antwoord 3:
Zie ons antwoord op vraag 2. Na vaststelling van de uitgangspunten wordt de beschermde bomenlijst opgesteld. Zowel op grond van de gemeente, als op gronden die niet van de gemeente zijn.
Vraag 4:
Is het college bereid jaarlijks capaciteit ter beschikking te stellen om de lijst te actualiseren?
Antwoord 4:
Ja. Zie ons antwoord op vraag 1. Iedere boom in eigendom van Amersfoort wordt nu al minimaal eens in de 3 jaar gecontroleerd en digitaal vastgelegd. De beschermwaardige particuliere bomen worden hier aan toegevoegd.
Vraag 5:
Is het college bereid bij haar dereguleringsvoorstel een overzicht te geven van de financiële gevolgen van het overgaan op een bomenlijst, zoals het opstellen en bijhouden van een accurate en volledige lijst van beschermwaardige bomen, en dit af te zetten tegen het behouden van de kapvergunning?
Antwoord 5:
Ja, dat nemen we mee in ons voorstel voor herziening van het bomenbeleid in het tweede kwartaal 2011.
Vraag 6:
Is het college bereid bij haar dereguleringsvoorstel een visie op te nemen op het gewenste bomenbestand in bijvoorbeeld 2030, op grond waarvan een bomenbeleid kan worden vastgesteld?
Antwoord 6:
Ja. Wij zijn bereid een visie op te nemen op de ontwikkeling van het bomenbestand.
Vraag 7:
Hoe verhoudt dit alles zich tot de aanlegvergunning?
Antwoord 7:
De aanlegvergunning valt sinds oktober 2010 onder de omgevingsvergunning (WABO).
Vraag 8:
Het rapport van BMC over deregulering in Amersfoort vermeldt dat er niet of nauwelijks wordt gehandhaafd op illegaal vellen van bomen. Dit wordt gebruikt als argument om met een lijst te gaan werken. Denkt het college in de nieuwe situatie wel te gaan handhaven? Zo niet, waarom dan überhaupt een lijst of vergunningsstelsel gebruiken? Zo ja, hoe, in welke mate, en met welk budget?
Antwoord 8:
Ja. De wijze waarop, in welke mate, en met welk budget kan pas worden bepaald na vaststelling van de uitgangspunten.
Vraag 9:
Is het college bereid onderzoek te laten doen naar de ervaringen met afschaffing van de kapvergunning / invoering van een lijst te beschermen bomen bij andere gemeenten en de resultaten daarvan te delen met de raad?
Antwoord 9:
Ja, dit onderzoek loopt al.