Aan de oostkant van Amersfoort ontstaat de komende tijd iets bijzonders. Weilanden en maïsakkers zijn hier omgevormd tot het nieuwe natuur- en recreatiegebied de Schammer. Het oogt nu nog kaal, maar geleidelijk ontwikkelt de Schammer zich tot een natuurgebied vol water, planten en dieren. Vele vogels hebben het gebied al ontdekt, nu de inwoners van Amersfoort nog.

Recreatie en natuur
De Schammer bestaat uit een recreatie- en natuurgebied. Het recreatiegebied is vanuit de stad goed bereikbaar via de nieuwe fietstunnel onder de A28. Om bij de tunnel te komen, neemt u vanaf de Verdiweg het fietspad langs het Valleikanaal. Het recreatiegebied van de Schammer biedt ruimte om te picknicken, te wandelen en te fietsen. Ook zijn er faciliteiten voor rolstoelers, skaters en ruiters. Honden zijn alleen in dit deel van de Schammer toegestaan (aangelijnd).

Rietmoeras en schraal grasland
Natuurgebied de Schammer is woensdag 23 maart tijdens Boomfeestdag 2011 opengesteld voor publiek. Natuurliefhebbers kunnen nu op ontdekking gaan in het gebied. De komende maanden zet Het Utrechts Landschap hier een wandelroute uit die voert over vlonders, door bosschages, open vlaktes en langs de Barneveldse Beek. De pas aangelegde natuur werkt nu al als een magneet op vogels als steltlopertjes, rietzangers, grauwe ganzen, tureluurs en kieviten. De komende jaren zal het gebied steeds meer begroeid raken met nat schraal grasland, rietmoeras en bosschages. Het rietmoeras biedt straks schuil- en nestgelegenheid aan vogels als de blauwborst, karekiet en misschien de roerdomp. De natte schrale graslanden raken begroeid met blauwe knoop en Spaanse ruiter.

Natuur behouden en beheren
Het recreatiegebied van de Schammer is in beheer van de gemeente Leusden. Het natuurgebied is in eigendom en beheer van Het Utrechts Landschap. Deze stichting beschermt natuur en cultuur in de provincie Utrecht door natuurgebieden, historische gebouwen en landgoederen aan te kopen en te beheren. Zo is Het Utrechts Landschap eigenaar en beheerder van landgoed Stoutenburg, bos Birkhoven en Bloeidaal. Het werk van Het Utrechts Landschap wordt mogelijk gemaakt door financiële steun van Beschermers, bedrijfsvrienden, de provincie en de Nationale Postcode Loterij.

Bron: Stadsbericht Gemeente Amersfoort, 13 april 2011

   Meer Informatie www.amersfoort.nl/schammer www.utrechtslandschap.nl