Het moet voor de mensen op de publieke tribune bij de Amersfoortse raadsvergadering van afgelopen 15 maart (velen rechtstreeks betrokkenen en woonachtig om en nabij de toekomstige Kersenbaan) een gruwel zijn geweest: de raad besluit over zo'n grote zaak als de Kersenbaan zonder enig debat, slechts stemverklaringen. De Kersenbaan raakt veel mensen in Amersfoort. Het lastige van deze zaak is dat velen er voordeel bij hebben, en enkelen nadeel.

De pijn van de Kersenbaan kan niet eerlijk verdeeld worden, en dat maakt het voor ons raadsleden een lastig besluit. Ik had hierdoor zelf ook een beetje een vreemd gevoel bij de haast klinische manier van behandeling, maar, aan de andere kant, Het Besluit is in Amersfoort bedoeld om beslissingen te nemen, en De Ronde is er met name voor om debatten te voeren. "In De Ronde moet het gebeuren", zeg ik regelmatig.

In de vorige raadsperiode is de Kersenbaan uitgebreid besproken in de raad. De raad heeft toentertijd (9 december 2008) besloten dat de Kersenbaan er gaat komen (variant 42 kwam er toen uit de bus). Dat het nu weer op de raadsagenda stond had te maken met het feit dat de Raad van State het bestemmingsplan te globaal vond. Het aantal rijstroken was niet aangegeven. De gemeente heeft vervolgens het bestemmingsplan specifieker gemaakt om rechtszekerheid te bieden aan omwonenden. Een hernieuwde bestemmingsplan kwam dus 15 maart in stemming.

De stemming over het hernieuwde bestemmingsplan heeft in onze fractie geleid tot een serieuze heroverweging. Moet die Kersenbaan er komen? Is nut en noodzaak van de Kersenbaan aangetoond? Drie GroenLinks-fractieleden (Hiske Land, Lubbertus Brugge en ik) hebben de afgelopen tijd uitgebreid gesproken met betrokkenen. Daarnaast hebben we alle vragen en opmerkingen (onder meer de bezwaren van Kersenbaan Actief) doorgesproken met de betrokken ambtenaren, die veel tijd voor ons reserveerden om alle vragen te beantwoorden. Tenslotte hebben we op 15 februari in De Ronde de verkeers­modellen gepresenteerd gekregen. Uiteindelijk hebben we voor het hernieuwde bestemmingsplan gestemd, vanwege de volgende overwegingen:

1) Amersfoort gaat inbreiden (ingezet door GroenLinks om het buitengebied groen te kunnen houden) met extra druk op de aan- en afvoerwegen;

2) De halve Kersenbaan die er nu ligt;

3) De opzet van het verkeers- en vervoersplan dat nu in de maak is.

Al met al kwamen wij tot de conclusie dat wij geen echte aanleiding zien om van de originele plannen af te zien.

   Weblog Weblog van Frans Prins    Reageren Frans Prins, raadslid GroenLinks Amersfoort, f.prins@raad-amersfoort.nl