Net zoals gemeentelijke gebouwen voor iedereen toegankelijk zijn, moet ook de gemeentelijke website 'drempelvrij' zijn. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld de doorzoekbaarheid van de website en de toegankelijkheid voor blinden en slecht­zienden. Recent onderzoek, genoemd in VNG Magazine 07/11, geeft aan dat dit bij slechts zes gemeenten het geval is. Amersfoort staat helaas niet in dat rijtje. GroenLinks wil weten waarom.

Ongetwijfeld is het College van Burgemeester en Wethouders op de hoogte van het betreffende artikel, waarin ook wordt aangegeven dat de gemeente Goirle binnen twee maanden met een investering van een paar duizend euro de website op orde had. De fractie van GroenLinks is dan ook benieuwd naar de mening van B en W hierover, en de fractie is benieuwd naar de stand van zaken.

De landelijke overheid is van mening dat er iets moet gebeuren aan de toegankelijkheid van gemeentelijke websites. Hiertoe wordt een Algemene Maatregel van Bestuur overwogen. In 2008 spraken de gemeenten al af dat ze eind 2010 aan de 'webrichtlijnen' zouden voldoen (zie www.webrichtlijnen.nl). De webrichtlijnen zijn opgesteld om te komen tot toegankelijke websites, die door iedereen gebruikt kunnen worden. Ook door mensen die niet (goed) kunnen zien of horen, moeite hebben met ingewikkelde teksten of geen muis kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan (kleuren)­blinden, doven, mensen met dyslexie en mensen die de Nederlandse taal minder goed machtig zijn. Een toegankelijke website kan bovendien ook door zoekmachines goed 'gelezen' worden, en wordt dus beter gevonden. Als een gemeentelijke website aan de richtlijnen voldoet, kan het waarmerk drempelvrij worden aangevraagd (zie zie www.drempelvrij.nl).

Op dit moment voldoet www.amersfoort.nl aan 34 van de 47 online toetsbare richtlijnen.

De vragen van GroenLinks aan het College van B en W:

1. In hoeverre voldoet de gemeentelijke website van Amersfoort aan de webrichtlijnen? 2. Als de website nog niet volledig aan de webrichtlijnen voldoet, hoe komt het dan dat de streefdatum van eind 2010 niet is gehaald, en wat is de nieuwe streefdatum? 3. Is het waarmerk drempelvrij aangevraagd, en zo niet, wilt u dit wel gaan doen, en wanneer? 4. Gaat u er ook voor zorgen (c.q. hebt u ervoor gezorgd) dat andere websites van de gemeente, zoals project­sites en inspraak­sites, aan de webrichtlijnen gaan voldoen?

Met vriendelijke groeten,
Erik van Vliet, GroenLinks.

   Reageren Erik van Vliet, raadslid GroenLinks Amersfoort, e.vanvliet@raad-amersfoort.nl  

Webrichtlijnen

De webrichtlijnen bestaan sinds 2004. Ze zijn ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijks­relaties met als doel de kwaliteit en toegankelijkheid van overheids­websites te verbeteren. Eind 2010 hadden alle overheids­sites aan de richtlijnen moeten voldoen. Die doelstelling is niet gehaald.

Wie voldoen aan de richtlijnen, voldoet impliciet aan het hoogste niveau (drie sterren) van Waarmerk drempelvrij.nl Dat waarmerk is ingesteld om de toegankelijkheid van websites te vergroten. Een toegankelijke website is zo ontworpen, gebouwd en ingericht dat deze door alle bezoekers goed kan wroden gebruikt. Een toegankelijke website is bovendien beter vindbaar in zoekmachines.

   Meer informatie www.webrichtlijnen.nl www.drempelvrij.nl