Annemiek de Crom, voormalig fractie­voorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad en nu voorzitter van de afdeling Amersfoort, is ook actief als coach / counsellor en trainer van raadsfracties. Op haar weblog maakt ze een serie over wat de functie van een raadslid inhoudt. Lees verder voor deel 4.

 

Er is geen opleiding die je klaarstoomt voor het raads­lidmaatschap. Als je hebt uitgezocht voor welke partij je actief wilt zijn, neem dan eens contact op met het bestuur van de plaatselijke afdeling. Bestuurs- en/of fractie­leden willen je graag uitleggen wat er zoal bij komt kijken. Het kan ook zijn dat je door vertegenwoordigers van een partij wordt gevraagd eens na te denken of een functie als raadslid wat voor je is. Veel partijen organiseren regelmatig cursussen, trainingen of andere activiteiten om je meer inzicht te geven in het politieke werk.

Eens in de vier jaar, begin maart, zijn er gemeenteraads­verkiezingen. De volgende zijn in 2014. De voorbereidingen voor de verkiezingen beginnen al zo'n anderhalf jaar van te voren. Onder verantwoordelijkheid van het bestuur gaat een kandidaten­commissie aan het werk om mensen te selecteren voor de kandidaten­lijst. De procedure is voor veel partijen hetzelfde.

Laten we maart 2014 als uitgangspunt nemen. Je schrijft een sollicitatie­brief aan de kandidaten­commissie. Deze moet meestal begin september 2013 binnen zijn. Deze commissie voert één of meerdere gesprekken met alle kandidaten. Als de kandidaten­commissie iedereen heeft gesproken, maakt zij een voorstel voor het bestuur waarin ze adviseert over de volgorde van kandidaten op de lijst met onderbouwing van haar keuze. Rond november 2013 is er een Algemene Leden Vergadering waarin de kandidaten­commissie aan de leden verantwoording aflegt over haar keuze en het proces wat is afgelegd. Aansluitend stemmen leden over de volgorde van de kandidaten­lijst. Na de stemming is de lijst officieel en kan de verkiezings­campagne beginnen.

Pas na de verkiezingen is helder wie er namens welke partij in de gemeenteraad komt. Het aantal zetels is afhankelijk van de hoeveelheid stemmen op een partij. Daarnaast wordt er bekeken welke personen zoveel stemmen hebben gehaald dat zij met voorkeur­stemmen in de Raad komen. Stel, een partij heeft vier zetels behaald. Iemand die op plaats zeven op de lijst staat en voldoende voorkeur­stemmen heeft, komt dan samen met de eerste drie mensen van de kandidaten­lijst in de gemeenteraad. Degene op plaats vier moet wachten.

Deze procedure vergt geduld en doorzettings­vermogen. Dit zijn mooie eigenschappen voor een toekomstig raadslid.

 

   Weblog Weblog van Annemiek de Crom    Reageren Annemiek de Crom,
voorzitter GroenLinks Amersfoort,
groenlinks@cirkelderseizoenen.com