In het voorjaar van 2009 hebben honderden Nederlanders het project 'Zelf meten is zeker weten' uitgevoerd. Op 700 plekken is de luchtkwaliteit gemeten, door de hoeveelheid NO2 in de lucht te meten. Uit dit onderzoek bleek dat drie locaties in Amersfoort net onder de grenswaarde van 40 μg per m3 scoorden. Omdat dit rapport al uit 2009 stamt, willen de fracties van PvdA, GL en SP graag inzicht krijgen in de huidige stand van zaken rondom de luchtkwaliteit in Amersfoort.
1: Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit in Amersfoort? Wat zijn de knelpunten op gebied van bijvoorbeeld fijnstof, stikstofverbindingen en zwavelverbindingen?
2: Wanneer is de laatste rapportage geweest m.b.t. luchtkwaliteit in de gehele stad Amersfoort? Wat waren de conclusies van deze rapportage?
3: Kan het college inzicht geven in de jaarlijkse luchtkwaliteitrapportages van de Gemeente Amersfoort in de jaren 2006 t/m 2010? We verzoeken het college om, indien mogelijk, deze rapportages elektronisch ter beschikking te stellen aan de gemeenteraad.
4: Kan het college de raad elektronisch toegang geven tot alle informatie over luchtmetingen in Amersfoort (inclusief metingen in het kader van MER-onderzoeken), in één gebundeld rapport? Zo ja, dan verzoeken wij het college hiervoor te zorgen.
5: Wat vindt het college van de uitkomsten van de metingen van SP-Utrecht (uitgevoerd in 2009), waaruit blijkt dat de gemeente Utrecht jarenlang de luchtkwaliteit te positief heeft ingeschat? Is een dergelijke uitkomst in Amersfoort ook mogelijk (graag motiveren)? Indien dat het geval is, wat gaat u dan ondernemen om betrouwbare uitkomsten te verkrijgen?
6: Wat zijn de toekomstverwachtingen van het college voor de luchtkwaliteit in Amersfoort?
7: Op welke manier zal de luchtkwaliteit worden beïnvloed door nieuwe verkeersmaatregelen, bijvoorbeeld de verbreding van A1 en A28 en eventuele openstelling van nieuwe binnenwegen (bijvoorbeeld de Kersenbaan)?