Niet zo een spannende titel voor een blogje, lijkt het, maar afgelopen dinsdag 11 januari 2011 bleek parkeerbeleid hevige emoties op te roepen in de Raads­vergadering. GroenLinks-fractielid Frans Prins schreef erover op zijn weblog.

Het college had een "aanpak" aan de Raad aangeboden die het college wil hanteren om klachten over parkeer­problemen in woongebieden te benaderen. De kranten stonden er vol mee, en de PvdA stuurde zelfs 10.000 vragenlijsten de stad in om bewoners te polsen over betaald parkeren in hun wijk (het resultaat van de PvdA-peiling is overigens nog niet bij mij bekend). Het debat in de Raadzaal was interessant maar helaas hadden we te weinig tijd om het af te ronden, en daarom gaan we in de Raad op 25 januari verder.

Waar gaat het om? Het college vraagt of de Raad bereid is om het mogelijk te maken om (1) vergunning­gebieden om te vormen/uit te breiden met betaald parkeren, (2) de gemeente de regie te laten hebben bij aanpak van parkeer­problemen, (3) parkeer­problemen op te lossen met een totaal­aanpak, en (4) parkeer­beleid in woonwijken kostendekkend te maken. De Raad reageerde niet echt positief, kwam terecht met aanvullende voorwaarden als draagvlak.

Overigens was bij het collegestuk een kaartje van Amersfoort gevoegd met rood (hoge parkeerdruk) en groen (zeer lage parkeerdruk) ingekleurde Amersfoortse straatjes. Veel straatjes waren niet ingekleurd. Lag daar een systematische meting aan ten grondslag? Op deze vooraf door GroenLinks en de PvdA ingediende schriftelijke vraag moest het college toegeven dat dat niet het geval was. Die kaart kon dus zo de prullenbak in. Onbegrijpelijk dat de wethouder aan het begin van het debat aangaf dat de kaart nog steeds als 'hulpmiddel' is bedoeld.

Als de parkeer­ruimte schaars wordt, is voor GroenLinks het uitgangspunt dat de gebruiker voor een parkeer­plek mag betalen, via vergunning of parkeer­meter. En de druk op parkeer­plaatsen wordt steeds groter. Er komen namelijk steeds meer auto's, is de voorspelling, dus wijken zullen dichtslibben. Neem mijn eigen wijk, het Vermeerkwartier, lekker dicht bij de stad. Volgens onderzoek uit 2009 en ook op de ingekleurde kaart zou daar geen parkeerdruk zijn, maar de wijk staat overvol met auto's. Veel mensen zetten hun auto zelfs op de stoep (zie foto hierboven van één van de insprekers), en dat wordt gedoogd. Ik heb de wethouder gevraagd of gedogen van foutparkeren officieel beleid is en hoop op 25 januari hier antwoord op te krijgen. Foutparkeren moet worden aangepakt, vind ik, want het is onveilig voor voetgangers, op de stoep spelende kinderen (even inparkeren ...), mensen met een rolstoel of kinderwagen die over straat hun tocht moeten vervolgen omdat ze er niet langs kunnen. Pak foutparkeren aan en je zult zien dat er echt wel parkeerdruk is in het Vermeerkwartier.

Wie moet waar parkeren? is de fundamentele vraag. In wijken met parkeerdruk zouden bewoners een vergunning kunnen kopen om hun auto dicht bij huis te kunnen parkeren. En voor automobilisten van buiten de wijk zorg je dat er parkeer­garages of andere parkeer­terreinen (zoals het parkeer­terreintje bij het Sportfondsenbad) beschikbaar zijn. De optie om in één gebied zowel vergunningparkeren als betaald parkeren toe te staan lijken geen voordelen op te leveren. Voor elke Amersfoortse wijk is er een andere situatie, dus is er ook een andere aanpak en oplossing vereist. Draagvlak voor een maatregel is een voorwaarde, maar wanneer spreek je van draagvlak? Een meerderheid bij een respons van minimaal 25% na een enquete zoals nu de regel is? In het collegestuk wordt daar niet over gerept, waardoor een lezer de ruimte krijgt om te concluderen dat vergunning­parkeren en betaald parkeren bij hen door de strot zal worden geduwd.

Dus:

  1. De gebruiker betaalt bij parkeerdruk in de wijk
  2. Vergunningen en tarieven moeten binnen de perken blijven, vergelijkbaar met andere soortgelijke steden als Amersfoort
  3. Wijkgerichte aanpak, maar de aanpak wel parallel laten lopen (dus ook meteen parkeren in de binnenstad meenemen).
  4. Draagvlak in de buurt is voorwaardelijk, waarbij 'draagvlak' gekwantificeerd moet worden.
  5. Baseer beleid op gedegen en systematisch onderzoek, waarbij 'parkeerplaatsen' op de stoep niet als officiële parkeerplaatsen worden aangemerkt.
  6. Foutparkeren meteen aanpakken (en niet, zoals de VVD suggereert, de mensen eerst gaan waarschuwen, "het is toch niet eerlijk om ineens niet meer te gedogen" aldus VVD-Raadslid Barske afgelopen dinsdag)
  7. Liever niet in één en hetzelfde gebied vergunningparkeren en betaald parkeren toestaan wegens zoekverkeer in wijken. Voor automobilisten van buiten de wijk aparte parkeervoorzieningen treffen.

Frans Prins,
Raadslid GroenLinks Amersfoort

   Link Weblog van Frans Prins    Reageren Frans Prins, raadslid GroenLinks Amersfoort, f.prins@raad-amersfoort.nl Downloads