Frans Prins is psycholoog, onderwijs-wetenschapper en raadslid voor GroenLinks in Amersfoort. Naast het gebruik van Twitter voor (politieke) zaken die hem aan het hart gaan, is hij nu ook een weblog begonnen, met een eerste voorzichtige bijdrage over zwarte en witte scholen.

 

Recent verscheen een onderzoeks­rapport over de samenstelling van de klassen van de Amersfoortse basisscholen in termen van wit en zwart. Dat zijn beladen termen. Ik ben blij dat we nu weten hoe de Amersfoortse situatie is, dat maakt een gevoelige discussie over het tegengaan van segregatie in het primair onderwijs ietsje minder moeilijk.

Vandaag zag ik reacties op het rapport via Twitter van de BPA en via de weblog van CDA-fractievoorzitter Roland Offereins. De laatste wijst bijvoorbeeld op voorhand een centraal inschrijf­moment af zonder dat we over het rapport binnen de raad een discussie over hebben gehad. Dat vind ik jammer. Eerst zou ik willen weten wat de reacties van de betrokken scholen op het rapport zijn voor we conclusies trekken. Zien de scholen de situatie in Amersfoort als een probleem? En de ouders zou ik willen horen over de cijfers en bijvoorbeeld over een vast inschrijf­moment. In het voortgezet onderwijs is dat vaste inschrijf­moment er al, en ik hoor niemand klagen over het ontbreken van een vrije schoolkeuze in het voortgezet onderwijs door dat vaste inschrijf­moment. In het voortgezet onderwijs is de tijd dat je op een inschrijflijst staat - gelukkig - geen criterium voor al dan niet plaatsen.

Ik pleit dus voor discussie, ook eventueel op internet, en zeker binnen de raad, met wethouder, scholen, ouders, en anderen. Na die discussie is het moment voor de politieke partijen om hierover met moties en initiatief­voorstellen te komen, dacht ik zo.

Frans Prins,
Raadslid GroenLinks Amersfoort

 

   Nieuws Inzicht in aantal zwarte en witte scholen    Link Weblog van Frans Prins    Reageren Frans Prins, raadslid GroenLinks Amersfoort, f.prins@raad-amersfoort.nl