Amersfoort krijgt een college van BPA, VVD, D66 en GroenLinks. Dat maakten de onderhandelaars onder leiding van de BPA op dinsdag 6 april bekend in een openbare bijeenkomst van de raad. Het coalitie­akkoord draait om een nieuwe bestuurs­stijl met kernwaarden verbondenheid, slagvaardigheid en duurzaamheid. Op 13 april worden de vier wethouders met de portefeuilles gepresenteerd, waarna er op dinsdag 27 april een debat volgt over het college­programma voor de komende vier jaren.

Nieuwe bestuursstijl
Bij de bijeenkomst van de raad presenteerde Ben Stoelinga namens de BPA de visie van de nieuwe coalitie in Amersfoort: verbonden, slagvaardig en duurzaam. Klaar voor de komende uitdagingen. Er moet een nieuwe bestuurs­cultuur komen waarbij de burger centraal komt te staan en niet meer wordt gezien als tegenpartij. Het strategisch zwaartepunt moet meer bij de raad komen te liggen en minder aan de ambtenaren worden overgelaten. Het aantal 'managers' bij de gemeente kan worden verminderd.

Verbondenheid en slagvaardigheid
Pim van den Berg van D66 ging vervolgens in op de kernwaarde verbondenheid en Manfred Vogels van de VVD gaf voorbeelden van wat de coalitie beoogt met slagvaardigheid. Er komt een herijking van 'Amersfoort Vernieuwt' en er komt een andere inzet om mensen in wijken meer met elkaar te verbinden. De kapvergunning wordt afgeschaft en komt er een proef met een wijk zonder verkeersborden. Sociale vangnetten moeten meer gaan functioneren als 'trampolines': mensen moeten meer worden geholpen om hun weg terug in de maatschappij te vinden. Lokale lasten waaronder de OZB gaan niet verder omhoog dan de inflatie. Er zijn geen 'heilige huisjes' meer wat betreft subsidies. Het aantal koopzondagen in het centrum gaat omhoog van 8 naar 12 per jaar.

Duurzaamheid
Sebastiaan van 't Erve mocht namens GroenLinks het thema duurzaamheid toelichten. De beoogde coalitie gaat voor een duurzame stad, waarin bezuinigingen worden gezien als kans voor innovaties. Beslissingen worden genomen op basis van sociaal-culturele, economische èn ecologische aspecten. Doel is om 20 miljoen structureel te bezuinigen. Het college zet in op functie­menging van wonen en werken, met speciale aandacht voor ZZP-ers. De ontsluiting van Amersfoort-West wordt verbeterd. De budget-neutraliteit van het Elisabeth-terrein wordt verbreed naar de hele stad, waardoor het Heiligenberger­beekdal helemaal groen kan blijven.

Reacties
De partijen die niet bij de onderhandelingen voor een nieuw college van B en W waren betrokken, gaven een eerste reactie. Alle partijen feliciteerden de onderhandelaars met het feit dat het coalitie­akkoord gelukt was. De 'rechtse' oppositie­partijen (CDA, ToN) waren tevreden over wat er was gepresenteerd, maar de 'linkse' oppositie­partijen (SP, PvdA) hadden kritische kanttekeningen wat betreft de aandacht voor welzijn, buurtwerk, cultuur en sport. Het college­programma zal het moeten uitwijzen!