"Op de één of andere manier wordt het Nederlandse klimaatbeleid voortdurend van een suikerlaagje voorzien. En door dat suikerlaagje worden we zoet gehouden, maar het lost de problemen niet op. De iedereen-doet-wat-campagne waarin je het advies krijgt om je autobanden op spanning te houden, doet geen recht aan de situatie, maar ook niet aan ons als verantwoordelijke mensen in een democratische samenleving.

We hebben iedereen nodig om dit probleem samen op te lossen. Het is niet alleen aan politici om samenhangende en effectieve besluiten te nemen over klimaatdoelen, regels en subsidies, maar ook aan consumenten om te zorgen dat ze minder olie en gas gebruiken. De keuzes met de meeste impact zijn gratis: minder vlees, minder vliegen en minder spullen kopen. De verwarming zonder aardgas is lastiger en daarom helpt je gemeente daarbij.

De Nederlandse maatregelen die nodig zijn om op koers te blijven zijn in het Klimaatakkoord opgenomen. Dit akkoord is gemaakt door onderhandelaars van overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. En hoewel er veel op aan te merken is, denk ik dat we er goed aan doen om uit te voeren wat erin staat en niet op eigen houtje te besluiten het toch maar anders te gaan doen.

Alle maatregelen zijn doorgerekend en de invloed van de maatregelen op elkaar zijn bekeken. Ook is erin opgeschreven wie wat moet doen in de uitvoering. Maar niemand uit de regering heeft aan de inwoners van Nederland uitgelegd wat er in het Klimaatakkoord staat en waarom dit een goede set maatregelen is; de Nederlanders zijn niet meegenomen in de gedachtegang.

Het gevolg is dat mensen zich niet gebonden voelen door het akkoord. Bij elke maatregel die we als gemeenten nemen, zie je dat mensen opnieuw vragen of het wel nodig is en of het niet anders kan en ook of we niet al die andere vormen van energiegebruik eerst moeten aanpakken. Het gevolg is dat ook lokaal de suikerlaagjes belangrijker worden dan of maatregelen wel werken. En dat leidt ertoe dat we steeds verder achterop raken.

Het is niet moeilijk somber te worden van de vooruitzichten. Toch het is ook niet moeilijk om je voor te stellen hoe het ook zou kunnen:

?? stel dat ons nieuwe kabinet echt kiest voor een schone toekomst

?? dat de Tweede Kamer voldoende geld uittrekt voor klimaatbeleid en pal voor het Klimaatakkoord gaat staan

??dat we een toekomstbeeld maken waarin wandelen, fiets en OV goedkoper & makkelijker is

??waarin hergebruik en repareren logischer is dan nieuwe spullen

??waarin nieuwbouwhuizen zoveel zonnepanelen krijgen als er op het dak passen

??waarin mensen in oudere woningen er warmpjes bij zitten zonder extra stookkosten

??waarin we niet meer afhankelijk zijn van Rusland voor onze warme en elektriciteit

Het kan, als we maar willen en als we stappen gaan zetten, ook als die misschien in eerste instantie minder populair zijn. Het eerlijke verhaal is dat om effectief te zijn, we ook maatregelen nodig hebben die minder populair zijn. Windmolens zet je niet neer omdat ze mooi zijn, maar omdat we schone energie nodig hebben. En we zullen ook geld nodig hebben voor klimaatmaatregelen. Maar hoe eerder we die nemen, hoe beter we af zijn. Want het wordt niet minder werk. En alle CO2-uitstoot die we kunnen besparen, leidt onmiddellijk tot minder sterke klimaatverandering, dus minder overstromingen, stormen, droogtes en vluchtelingenstromen.

We kunnen kiezen hoe we de volgende klimaattop ingaan: erop of eronder. Het is aan ons."

 

Klimaattop

*De 26 editie van de klimaattop, de Conference of the Parties (COP26) vindt plaats van 31 oktober tot 12 november in Glasgow. De COP is een jaarlijkse conferentie over het klimaat van de Verenigde Naties. Tijdens de COP26 komen landen samen om afspraken te maken over een gezamenlijke, wereldwijde aanpak van klimaatverandering; tijdens de klimaattop van 2021 proberen de deelnemende landen de afspraken uit het akkoord van Parijs verder uit te werken.