De gemeenteraad is halverwege de raadsperiode 2010-2014. Zoals afgesproken in het coalitie­akkoord in 2010 en bij de coalitie­wisseling van 2011 presenteert het college een Tussenbalans over de uitvoering van het coalitie­akkoord. Deze Tussenbalans is tevens de kadernota nu een nieuwe bezuinigings­ronde nodig is. Op 26 juni is er het afsluitend debat over de Tussenbalans en de beslispunten van het raadsbesluit. Op 11 juni waren er de algemene beschouwingen van de fracties. Lees de bijdrage van GroenLinks, door vice-fractie­voorzitter Erik van Vliet.

  Downloads  

Harde noten
Zit er muziek in de Tussenbalans, ofwel de TuBa? Dat is de vraag die ik me stelde, maar voordat ik inhoudelijk op de Tussenbalans inga, zijn er enkele harde noten te kraken.

De nieuwe planning- en controlcyclus komt maar niet van de grond – hier moet meer slagvaardigheid worden getoond. De komende twee jaar zullen nog heel wat beleidsterreinen moeten worden besproken, en de planning daarvoor is er nog steeds niet. Laten we voor het zomerreces met elkaar afspreken hoe we de komende twee jaar de nieuwe planning- en controlcyclus met zijn allen verder vorm geven.

Dit geldt ook voor het opstellen van beleidsstukken. Visie is geen afgeleide van bezuinigingen, en uitstellen is geen daadkracht of slagvaardigheid.

Op financieel gebied zien we het weerstandsvermogen zienderogen afnemen, en was het risicomanagement onvoldoende.

De noodzakelijke bezuinigingen zijn met name het gevolg van rijksbeleid. Wij willen de rijkskortingen niet automatisch compenseren, maar ook niet automatisch doorvertalen. Amersfoort moet bij elk beleidsterrein zelf de afwegingen maken en zelf de verantwoordelijkheid nemen om rijksbeleid te vertalen, inhoudelijk en financieel, naar de Amersfoortse situatie. Dat vraagt om goede inhoudelijke discussies over belangrijke beleidsterreinen.

Bedreigingen
Ook zijn er bedreigingen.

Nieuwe rijksbezuinigingen dwingen tot verdere bezuinigingen op gemeenteniveau.

Grondexploitaties en grote projecten vereisen potentieel veel geld.

Door rijksbezuinigingen zijn er tekorten ontstaan bij het RWA. Het RWA verkeert hierdoor in zwaar weer en drukt zwaar op de begroting van het programma Werk en Inkomen. Hoe dit zich in de komende begroting gaat vertalen, hangt af van hoe het bedrijfsplan zich ontwikkelt en van de implicaties van het Lenteakkoord. Het uitblijven van de Wet Werken naar Vermogen schept een ander juridisch en financieel kader, waarbij niet bekend is hoe groot de korting is, en wat dat voor Amersfoort betekent. Wij vertrouwen erop dat het belang van zowel de cliënten van de gemeente als van de sociale werkvoorziening door dit college goed zal worden bewaakt. We moeten het anders, slimmer, organiseren, met meer samenwerking tussen Zorg & Welzijn en sociale zekerheid. Bij de begroting 2013 moet er een aannemelijk verhaal zijn.

En dan is er bijvoorbeeld de preventie voor kwetsbare jongeren. Het staat op papier, maar we moeten het wel waarmaken. Er zijn veel open einden, en 6 miljoen moet nog ergens vandaan komen.

Lenteakkoord
Maar toen was er het Lenteakkoord! Slimmere bezuinigingsmaatregelen, en het terugdraaien van enkele ongewenste maatregelen.

Ik heb een paar maatregelen opgeschreven. Voor wat betreft de eigen bijdrage GGz wil ik opmerken dat deze weliswaar beperkt is, maar dat wij van mening zijn dat een eigen bijdrage ongewenst is, en dat het beter zou zijn als de gemeente hier een regeling voor zou treffen, net als bijvoorbeeld Utrecht gedaan heeft.

Maar wat zijn de financiële consequenties van het Lenteakkoord voor Amersfoort? We hebben er nog te weinig over gehoord, en dat maakt deze besprekingen over de tussenbalans kwetsbaar.

TuBa-muziek
En op Amersfoorts niveau was er dus de Lente-TuBa. Wat zit daar voor voorjaarsmuziek in?

Onzuivere klanken
Helaas een paar minder zuivere klanken. Zoals geld dat voor asfalt wordt gereserveerd – maar wel met een grondig participatietraject.

En een wat optimistische stijl van schrijven van de tussenbalans zelf, als het gaat om de terugblik.

Ook blijven er grote financiële risico’s bestaan, en zitten er nog zaken in de tussenbalans die nader ingevuld moeten worden, zoals de taakstelling van 2 miljoen op grote projecten. We willen dat er bij de begroting 2013 een plan ligt, want dat is ook de belofte, geen bezuinigingen zonder een gedegen plan.

GroenLinkse muziek
Maar wat zit er voor GroenLinkse muziek in?

Er blijft geld voor duurzaamheid behouden, en het programma duurzaamheid is op stoom. En het beekdal blijft natuurlijk groen.

En er is ook GroenLINKSe muziek. Door een nivellerende lastenverzwaring wordt een groot deel van de opgave door de rijksbezuinigingen gevonden door de zwaarste schouders te belasten, en niet door nog meer op de stad te bezuinigen. De woonlasten zijn sinds 2007 gestaag gedaald, dus is een correctie nu gerechtvaardigd om zeer ongewenste bezuinigingen te voorkomen.

Tevens blijft het maatwerkvangnet overeind, en wordt de rijksbezuiniging op sociale zekerheid niet, zoals standaard, volledig binnen het eigen programma opgevangen.

Verder worden bezuinigingen eerst gezocht in structurele vernieuwingen, waar de kanteling in de Wmo en het maatwerk van sociale zaken goede voorbeelden van zijn.

De TuBa is echter niet ons enige instrument.

GroenLinks ziet binnen en buiten de raad muziek in zaken waar we ons voor inzetten, zoals stadslandbouw, gehandicaptenparkeren, Wmo, sport, ecologie, transformatie, duurzaam bouwen, FairTrade, milieu, cultuur, join the pipe enzovoort.

Toekomstmuziek
Dat brengt ons bij de toekomstmuziek.

Vier open deuren, die wel moeten worden genoemd. Concreet betekenen deze:

Alle hens aan dek: teamwork in het college en de raad.

Geen bezuinigingen zonder gedegen plan.

Rijksbeleid niet 1 op 1 compenseren maar zeker ook niet automatisch doorvertalen.

Inzetten op structurele zaken. De stad moet blijven functioneren, en haar bewoners moeten kunnen blijven werken, wonen, leven en zorgen. Het is gemakkelijk om je alleen op het incidentele te richten, zoals de stadhuisrenovatie, de Kersenbaan of het zwembad aan de Hogeweg, maar de grote uitdagingen zitten juist in het structurele. Het vraagt veel van het college en de gemeenteraad om dat in te gaan vullen.

En over de bestuursstijl gaan we het in september raadsbreed hebben.

Afrondend. Er komen grote vraagstukken aan. Ik zou het een groot goed vinden als we bij die vraagstukken niet steeds de coalitie versus de oppositie vinden, maar als we met raadsbreed gesteunde voorstellen die vraagstukken kunnen oplossen. Dat vergt dat we goed naar elkaars argumenten luisteren, dat we elkaar serieus nemen, en elkaar laten overtuigen.

De GroenLinks-fractie staat achter dit totaalpakket, en zal dus vooralsnog geen amendementen en moties daarop indienen, en roept op tot vruchtbare samenwerking. Muziek van alleen een tuba, met alle respect, is ook niet alles. Liever een op elkaar ingespeeld orkest dat zich aan de partituur houdt. Dan kunnen we echt de harde noten kraken.

   Downloads Gemeente Amersfoort: Tussenbalans    Informatie Gemeente Amersfoort: Tussenbalans 2012 Gemeente Amersfoort: Coalitieakkoord 2010-2014    Reageren Erik van Vliet,
fractie GroenLinks Amersfoort,
e.vanvliet@raad-amersfoort.nl