Op dinsdag 27 september stonden de Woonvisie 2011-2020 (een beleidsstuk) en de Huisvestings­verordening 2011 (een uitvoerings­maatregel) op de agenda van de raad. Belangrijkste punten van discussie: percentage sociale woningbouw, aantal te bouwen woningen per jaar, te koop staande huurwoningen, urgentie bij echtscheiding, en kamerverhuur voor jongeren en studenten. GroenLinks had met de PvdA twee wijzigings­voorstellen voorbereid.

Bijdrage GroenLinks

Dick van de Velde, raadslid van GroenLinks, zei over het geheel genomen tevreden te zijn over de Woonvisie 2011-2020. Veel punten uit eerder discussies in De Rondes zijn door het college overgenomen, opgenomen of anderszins gewijzigd. Het kernpunt van de Woonvisie is liberalisering van het beleid, van voorraad­afspraken naar aanbiedings­afspraken, met een centrale sturings­mogelijkheid voor specifieke doelgroepen. In eerste instantie was het uitgangspunt losgelaten dat voor die doelgroepen een garantie moet blijven bestaan in de vorm van volume­afspraken (30% sociale woningen), maar dat is dankzij de inbreng van onder andere GroenLinks nu weer hersteld.

Volgens GroenLinks zitten aan de Woonvisie nog wel een aantal haken en ogen. Functie­menging van wonen en werken staat vrij centraal in de inbreidingsbouw, maar is dat financieel wel haalbaar vanwege de hogere grondprijzen in binnen­stedelijke locaties? Ook in de bestaande voorraad zijn investeringen nodig om de kwaliteit, aanpasbaarheid, energie­zuinigheid en mogelijkheden voor duurzame energie opwekking te verbeteren. Kwaliteit en duurzaamheid is een hoofdstuk, maar bevat weinig concrete zaken. Nergens in de nota wordt het probleem van autoverkeer in de binnenstad gelinkt aan het realiseren van woningbouw in en om de binnenstad. Transformatie van kantoorpanden wordt wel genoemd, maar de koppeling met de leegstandswet in eerste instantie afgeraden. Ook hier speelt Den Haag fiscaal een belangrijke rol. Door het aftrekken van gederfde huurinkomsten als gevolg van leegstand kan het lucratiever zijn om kantoorpanden leeg te laten staan dan te herbestemmen.

Sociale woningbouw

GroenLinks houdt vast aan een gemiddeld percentage van 30% sociale woningbouw totdat er goede afspraken zijn met de corporaties over voldoende aanbod.

Volgens de Woonvisie wil de gemeente afspraken maken over het gehele sociale segment (goedkope en middeldure huur en koopgarant) en wordt er van uit gegaan dat die de komende jaren in omvang gelijk moet blijven.

GroenLinks vindt dat sloop en onttrekking van sociale woningen opgevangen moet worden in de volume­afspraken met de corporaties. Per saldo zal de behoefte aan woningen in het sociale segment de komende 10 jaren tenminste gelijk blijven. Alleen op het moment dat die invulling (van de afspraak) voldoende zekerheid geeft over het aanbod voor de doelgroepen voor de komende jaren, laat GroenLinks de voorraad­afspraken vallen. Maar wanneer is er voldoende zekerheid en waaruit moeten die zekerheden bestaan? Dick van de Velde pleitte ervoor in dat geval de discussie weer terug te halen naar de raad en daar te laten bepalen of er voldoende zekerheden zijn dat de doelgroepen van beleid voldoende bediend worden.

Wethouder Boeve van Wonen deed de toezegging dat de met de corporaties te maken prestatie­afspraken eerst ter besluitvorming aan de raad worden aangeboden.

18000 woningen in 20 jaar

Amersfoort is een duurzame vitale stad met een centrum­functie voor de regio. De productie­afspraak is vastgelesteld op 900 woningen per jaar. Volgens GroenLinks zijn die 900 woningen per jaar nodig om de druk te doen afnemen, de doorstroming te bevorderen en zo de specifieke doelgroepen van beleid te kunnen bedienen. Bij 650 woningen zoals SGLA en D66 willen, neemt de druk op de woningmarkt op termijn toe, woningnood blijft en speculatie neemt ook toe. De huidige crisis nodigt niet uit om deze 900 te realiseren, dus zul je het tempo moeten bijstellen.

Amendement A-2.4 'Prognose bepaalt werkelijke aantal te bouwen woningen' (PvdA, GroenLinks, VVD) is ingetrokken na de toezegging van wethouder Boeve om halverwege 2013 met een aan een nulmeting gekoppelde eerste evaluatie te komen en vervolgens tweejaarlijks te evalueren.

6000 huurwoningen te koop

Motie M-2.1 'Aanpassing gevolgen labeling in prestatieafspraken' (PvdA, GroenLinks), om huurwoningen die voor de verkoop bestemd zijn niet langer dan een half jaar leeg te laten staan en ook in aanmerking te laten komen voor renovatie en energie­besparende maatregelen, is verworpen met 13 stemmen voor (PvdA, GroenLinks, SP, BPA) en 23 tegen (VVD, D66, CDA, CU, GVV, Trots).

Wethouder Boeve deed wel de toezegging om, in de met de corporaties te maken aanbiedings­afspraken, mee te nemen, dat voor de verkoop gelabelde huurwoningen niet langer dan een half jaar te koop mogen staan.

Urgentie en echtscheiding

GroenLinks vindt het terecht dat het college het aantal urgenten wil terugdringen van 36% in 2010 naar 20% in 2013. Maar hoewel het percentage urgenten tussen 2009 en 2010 iets is gestegen, is het aantal urgenten tussen 2009 en 2010 gedaald van 375 in 2009 naar 329 in 2010. Het college wil vooral het aantal urgenties als gevolg van echtscheiding terugdringen, maar volgens Dick van de Velde waren er in 2010 slechts 11 urgenties te bespeuren als gevolg van echtscheiding.

Het gaat om kinderen, daar past zorgvuldigheid en oplettendheid. Voor die gevallen waar ouders de financiele middelen ontberen en die toch de zorg onderling willen delen, wil GroenLinks de regeling dat beide ouders met kinderen na echtscheiding een urgentie kunnen krijgen voor woonruimte in stand houden. Het college stelt voor alleen de ouder bij wie het minderjarige kind het hoofdverblijf heeft voor urgentie in aanmerking te laten komen. Wat als nu een verdeling binnen het gezin wordt aangebracht waarbij het hoofdverblijf voor elk kind afzonderlijk, maar verschillend is geregeld?

Amendement A-3.1 'Kind centraal bij scheiding' (PvdA, VVD) is aangenomen met 24 stemmen voor (VVD, PvdA, GroenLinks, GVV, SP, BPA, Trots) en 12 tegen (D66, CDA, CU).

Amendement A-3.2 'Geen urgentie bij echtscheiding' (CDA, CU) is verworpen met 7 stemmen voor (CDA, CU) en 29 tegen (VVD, PvdA, GroenLinks, D66, GVV, SP, BPA, Trots).

Kamergewijze verhuur en woningsplitsing

GroenLinks wil bij de steeds grotere vraag naar kamerverhuur voor jongeren en studenten, duidelijke voorwaarden over gezondheid (hygiëne), voorzieningen­niveau (comfort), brand­veiligheid en parkeer­gelegenheid.

Dat het college stelt dat bij kamerverhuur met drie kamers geen extra druk op parkeer­voorzieningen wordt gelegd, terwijl dat bij vier kamers wel het geval is, is nogal arbitrair. Bovendien wil het college het aantal panden niet clausuleren, zoals in de grote steden.

GroenLinks wil geen kamerverhuur in de hele stad zoals het college wil, maar toegespitst op het centrum en de wijken daar direct omheen, met een actief handhavings­beleid zodat er goed en adequaat toezicht is.

   Woonvisie Woonvisie Amersfoort 2011–2020 Agenda De Raad 27 september 2011    Reageren Dick van de Velde,
raadslid GroenLinks Amersfoort,
d.vandevelde@raad-amersfoort.nl